Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare eșec al lui Dragnea și Iohannis revine în forță

iohannis dragnea machiavelli.ro

Puțini își mai amintesc că actualul președinte Klaus Iohannis și actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, formau o echipă foarte sudată, în vremea USL. Cei doi au condus lucrările echipei care s-a ocupat de descentralizare, dar proiectul a picat lamentabil la testul Curții Constituționale, Acum, un proiect bazat pe aceleași principii este înviat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Citeste si: Dragnea, în fața JUDECĂTORILOR: Un nou termen în dosarul său de instigare la abuz în serviciu

Ministerul Dezvoltării Regionale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care preia pactic la nivel general prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în urmă cu patru ani. Mai exact, obiectivul general asumat în strategie este transferarea de noi competenţe, cu excepţia celor de inspecţie şi  control, la nivelul autorităţilor locale,  - primării, consilii locale şi judeţene - o mare parte dintre acestea fiind exercitate acum de direcţiile descentralizate ale ministerelor. O preluare a deconcentratelor de către autorităţile locale se propunea şi în 2013, la nivel central rămânând însă competenţa de inspecţie şi control. Aceasta din urmă va fi şi în sarcina autorităţii locale în ceea ce priveşte competenţa acesteia de a emite autorizaţii, avize sau acorduri, informează Mediafax.

Fostul Guvern Ponta îşi asumase în noiembrie 2013 un proiect similar de descentralizare care însă a fost declarat, în ansamblu, neconstituţional de judecătorii Curţii Constituţionale în ianuarie 2014 şi care a provocat o ruptură în fostul USL, formalizată de afltfel la finalul lui februarie 2014.

Proiectul de acum preia, în mare parte, principiile din legea din urmă cu trei ani, însă de această dată este vorba despre asumarea unei strategii prin hotărâre de guvern, ministerele vizate urmând să facă o analiză de impact în vederea elaborării unui act normativ de transfer.

Domeniile incluse în procesul de descentralizare sunt agricultura , cultura, turismul, mediul. sănătatea, educaţia-activităţi extraşcolare, tineret şi sport.

Potrivit strategiei puse în debatere publică, toate competenţele propuse a se transfera de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor locale vizează  strict competenţe privind implementarea politicilor/strategiilor naţionale şi a reglementărilor în vigoare la nivel local, iar acestea vor fi însoţite de resursele necesare exercitării acestora, respectiv: resurse umane, financiare şi materiale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.