Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celaltă Opoziție

Mihnea Dumitru/ Facebook
cartonas rosu

Noul Parlament a început cu o Opoziție mai degrabă slăbită. PNL este în tranziție între lideri, USR descoperă pe dinăuntru cum arată politica iar PMP trebuie să afle ce altceva este acest partid în afară de Traian Băsescu.

În acest context nu mă așteptam la mari manifestări de stradă. Ordonanțele nu trecuseră, PSD are legitimitatea proaspătă a alegerilor, etc.

În plus, niciodată până acum nu s-a ieșit în număr mare strict pe teme de corupție. În 2013 încercările de a redirecționa manifestanții au eșuat. În 2015 "Corupția ucide" a fost strict sloganul pe care îl construiești atunci când trebuie să nu stai pe o singură temă. Manifestația de ieri, deși a avut clar o componentă anti-PSD este prima care pune tema corupției pe primul loc.

Unul din puținele puncte de asemănare cu manifestații mai vechi este că a venit într-un moment de slăbiciune a Guvernării. Dacă PSD ar fi asumat transparent ce avea de asumat, dacă ar fi transmis clar că va trece o lege în această direcție, atunci poate manifestanții s-ar fi descurajat. Dar - și aici e punctul vulnerabil al PSD - cum naiba să ieși să îți asumi aspectele mai întunecate ale legilor propuse. Nu sună deloc a "Dreptate până al capăt".

Tocmai prin imprevizibilitate, manifestația ar putea echilibra raportul de forțe pe scena politică. Dacă strada nu poate fi anticipată, atunci PSD va trebui să aibă grijă nu doar la acest pachet de legi/ordonanțe ci și la orice alt pachet de "nivel înalt". Asta transformă strada în a doua opoziție, pe lângă cea parlamentară.

Această a doua opoziție este și ea fragilă. Ieri s-a dovedit că manifestațiile pot porni mai "din scurt" decât de obicei. Dacă ele pot fi suficient de robuste încât să se constituie într-o opoziție la PSD pe termen mai lung rămâne încă de văzut.

Citiți și:

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.