Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai POLUATE râuri din lume. Amenință sănătatea a peste 300 de mil. de persoane / Raport

bratislava.mae.ro
rau

Râurile din Asia, America Latină şi Africa sunt din ce în ce mai poluate ameninţând direct sănătatea a peste 300 de milioane de persoane şi indirect producţia alimentară în numeroase state, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite publicat marţi şi citat de AFP, informează agerpres.ro

"Cantitatea tot mai importantă de apă reziduală deversată în apele de suprafaţă este foarte îngrijorătoare", arată într-un comunicat Jacqueline McGlade, responsabila pe probleme ştiinţifice în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). "Accesul la apă de calitate este esenţial pentru sănătate şi pentru dezvoltare, care sunt în pericol dacă nu oprim această poluare", a mai spus experta.

Noi acuzaţii dure la adresa SRI: Ministerul de Interne şi CNAS ar fi şi ele implicate în scandal


Potrivit acestui nou raport al PNUE, circa 320 de milioane de persoane sunt direct ameninţate de agenţi patogeni responsabili de maladii precum holera sau febra tifoidă de care suferă 164 de milioane de persoane în Africa, 134 de milioane de persoane în Asia şi 25 de milioane în America latină. 

Poluarea cu agenţi patogeni afectează circa jumătate din râurile din Asia, un sfert din râurile din America Latină şi între 10 şi 25% dintre râurile din Africa. 

Această situaţie ridică probleme pentru că o mare parte din populaţiile din aceste regiuni - până la 90% în unele state - folosesc direct apele de suprafaţă pentru asigurarea nevoilor de apă curentă.

Mircea Geoană, PRIMA REACȚIE cu privire la plecările în PRU


Circa 3,4 milioane de persoane mor în fiecare an de maladii asociate agenţilor patogeni care se găsesc în apă, precum holera, febra tifoidă, anumite forme de hepatită, poliomielita, formele de diaree acută, semnalează raportul PNUE. 

Deversarea apei reziduale nu reprezintă singura sursă de poluare, mai arată raportul, care face trimitere la poluarea organică (diminuarea oxigenului din apă în urma descompunerii materiilor de origine umană, animală sau industrială), salinitatea crescută, din cauza activităţilor miniere şi agricole, şi creşterea evacuărilor de fosfat din îngrăşăminte şi pesticide. 

Jacqueline McGlade susţine că încă nu este târziu pentru a se acţiona în vederea stopării acestui fenomen, recomandând folosirea sistemelor de control a calităţii apei, tratarea apelor reziduale, utilizarea zonelor umede drept filtre, conform AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.