Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centura Bacăului, în pericol: Firma care trebuia să o construiască nu mai are bani

suceavanews.ro
centura suceava

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că a trimis companiei turceşti Eko Insaat VE Ticaret înştiinţarea de reziliere a contractului pentru execuţia centurii Bacăului, în contextul în care firma nu ar mai putea susţine financiar lucrările, şi va lua măsuri pentru reţinerea garanţiei de bună execuţie în valoare de 39,4 milioane lei.

Eko Inssat VE Ticaret a semnat contractul de execuţie a lucrărilor în data de 1 aprilie 2015, centura Bacăului urmând să fie primul tronson realizat în regim de autostradă din Moldova. Cu o valoare de 393,88 milioane lei, fără TVA, contracul era propus pentru finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Lucrările pentru cei 30,7 km ai acestei variante ocolitoare au fost demarate pe data de 25 mai 2016 şi urmau să fie executate în termen de 24 de luni. Perioada de garanţie era de 24 de luni, conform contractului. Pâna la data notificării oficiale, constructorul a realizat aproximativ 2% din lucrările prevăzute, potrivit CNAIR.

CNAIR a anunţat joi că va lua măsuri pentru a reţine garanţia pentru plata avansului în cuantum de 74,1 milioane lei. "Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis antreprenorului turc Eko Insaat VE Ticaret înştiinţarea de reziliere a contractului pentru execuţia variantei de ocolire a municipiului Bacău. După ce antreprenorul turc a anunţat oficial că este în imposibilitatea de a susţine financiar lucrările, CNAIR a transmis acestuia înştiinţarea de reziliere a contractului, în data de 12.04 2017", se arată în comunicat.

În perioada imediat următoare, CNAIR va întreprinde demersurile necesare pentru reluarea în regim de urgenţă a procedurii de atribuire a lucrărilor de execuţie pentru centura Bacăului. La începutul lunii aprilie, reprezentanţii CNAIR susţin că au fost informaţi de compania turcă în legătură cu situaţia financiară dificilă, generată de evoluţia negativă a unor proiecte gestionate pe alte pieţe, care a dus la blocarea accesului la conturile bancare, conform RTV. "În context, antreprenorul turc a anunţat că se află în imposibilitatea gestionării proiectului de execuţie a variantei de ocolire Bacău din cauza măsurilor restrictive impuse în ţara de origine, situaţie care va afecta şi sucursala din România", se arată în comunicat. Potrivit prevederilor contractuale, beneficiarul este îndreptăţit să rezilieze contractul, inclusiv dacă compania abandonează lucrările sau demonstrează intenţia de a nu continua îndeplinirea obligaţiilor din cadrul contractului ori dacă devine falit sau insolvabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.