Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetători de la NASA pregătesc implementarea inteligenței artificiale la dronele subacvatice

Nasa

Cercetători de la Jet Propulsion Laboratory al NASA lucrează la un proiect de îmbunătățire a tehnologiilor submersibile actuale prin implementarea inteligenței artificiale care să ajute roboții subacvatici să execute misiuni științifice, scrie luni UPI.com. Majoritatea dispozitivelor submersibile funcționează în baza unor comenzi preprogramate. Fără a avea abilitatea de a lua decizii, abilitățile lor științifice și gradul de adaptabilitate sunt limitate.

Cercetătorii de la NASA, în colaborare cu oameni de știință de la Caltech (Institutul de Tehnologie din California), Monterey Bay Aquarium Research Institute, Woods Hole Oceanographic Institute și Remote Sensing Solutions, lucrează în prezent la dezvoltarea unui program de inteligență artificială pentru dispozitivele submersibile. În prezent NASA efectuează o serie de teste în golful Monterey cu ajutorul unor drone subacvatice. Acestea sunt programate să efectueze măsurători care includ temperatura apei ori salinitatea și folosesc prognozele meteorologice transmise prin intermediul sateliților pentru a-și planifica rutele de deplasare. Inteligența artificială le va permite să observe schimbările la nivelul apei oceanelor în timp real, oamenii de știință urmăresc să poată integra două tipuri de informații — conexarea analizelor realizate în timp real cu planificările pe termen lung. "Pentru a studia fenomenele oceanice impredictibile trebuie să dezvoltăm submersibile care pot naviga și care pot lua decizii independent și în timp real", a spus Steve Chien, șeful Grupului de Inteligență artificială din cadrul JPL. ''Astfel vom reuși să înțelegem propriile noastre oceane și poate și pe cele de pe alte planete'', a mai spus acesta.

"Scopul nostru este să eliminăm efortul uman în ce privește pilotarea zilnică a acestor roboți și să ne concentrăm pe analizarea datelor colectate", a spus Andrew Thompson, profesor asistent pentru știința mediului și inginerie în cadrul Caltech. "Vrem să oferim acestor submersibile libertatea și abilitatea de a colecta informații utile fără să fie nevoie să intervenim noi pentru a le corecta", a mai spus Thompson, conform Agerpres.

Chiar dacă oamenii de știință nu sunt atât de departe de realizarea acestui deziderat, NASA și celelalte agenții spațiale speră să poată folosi această tehnologie a dronelor subacvatice pentru explorarea oceanelor de pe alte planete și corpuri cerești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.