Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii analizează deşertul Atacama din Chile: Vor să vadă dacă e viaţă pe Marte

www.esa.int
sondă Marte

Astrobiologii, care încearcă să înţeleagă unde ar putea să găsească viaţă pe planeta Marte şi ce fel de formă ar putea avea, consideră că deşertul Atacama din Chile, cel mai uscat din lume, ar putea găzdui câteva indicii importante, scrie joi agenţia Reuters. De la un studiu din 2003 care a examinat viaţa microbiană în soluri din Atacama, care sunt asemănătoare planetei Marte, cercetarea astrobiologică - studierea vieţii pe Terra pentru a înţelege cum se formează altundeva în Univers - în acest deşert a crescut foarte mult.

''Este mult mai ieftin decât să călătoreşti pe Marte'', susţine Armando Azua, astrobiolog din Chile care lucrează la Blue Marble Space Institute din SUA, care a crescut într-una din cele câteva zona populate ale deşertului Atacama. ''Este cel mai uscat şi mai vechi deşert din lume, un loc unic unde viaţa nu are altă variantă decât să se adapteze la lipsa apei'', potrivit lui Azua. Totuşi, chiar şi în acest mediu ostil, cercetătorii au descoperit viaţă, de obicei la nivel microbian, conform Agerpres.

Cercetătorii investighează în prezent dacă ciupercile sau alte organisme simple se pot adapta şi pot absorbi niveluri înalte de radiaţii ultraviolete ca sursă de energie, similar modalităţii în care ciupercile găsite în apropierea sitului dezastrului nuclear de la Cernobîl, produs în 1986, absorbeau radiaţii. Echipa lui Azua a identificat cea mai aridă regiune din deşertul Atacama, un loc unde pot trece secole la rând fără să cadă nicio picătură de ploaie. Cercetătorii au săpat şi au găsit colonii de bacterii care proliferau chiar şi în lipsa apei. ''Dacă putem demonstra că în deşertul Atacama viaţa este capabilă să tolereze seceta extremă... acest lucru va creşte exponenţial şansele de a găsi viaţă nu doar pe Marte dar şi în alte locuri din Univers'', a mai spus Azua, conform Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.