Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CGMB a aprobat strategia pentru protecția animalelor în București

adevarul.ro
CGMB vot Gabriela Firea

Consilierii municipali au aprobat joi un proiect de hotărâre care vizează strategia pentru protecția și bunăstarea animalelor în municipiul București. Proiectul a fost aprobat cu 40 de voturi "pentru", nicio "abținere" și niciun vot "împotrivă".

Potrivit strategiei, România este percepută ca una dintre cele mai problematice țări din Europa prin prisma modului de tratare a animalelor. "Programe de sterilizare gratuite vor fi demarate în cel mai scurt timp pentru animalele din Municipiul București și prin coordonare cu județul Ilfov în comunele și orașele din zona București-Ilfov (...) se va înființa până la sfârșitul anului o divizie specializată în domeniul animalelor în cadrul Poliției Locale a București, sub numele Poliția Animalelor", relevă sursa citată.

Conform strategiei, personalul care se ocupă de capturarea, transportul și gestionarea animalelor va urma o pregătire specifică cu experți în domeniu. De asemenea, Municipalitatea vrea reamenajarea și reconceptualizarea adăposturilor existente, prin transformarea lor în centre de adopții. Eutanasierea este văzută ca o ultimă opțiune, după epuizarea pașilor anteriori și în condițiile în care nu mai există spațiu sau resurse pentru menținerea animalelor în centrele de adopții.

Strategia evidențiază necesitatea unei educații civice și chinologice. În București, în prezent circa o familie din trei posedă un animal de companie, marea lor majoritate fiind câini, iar din ultimele statistici rezultă că există peste 600.000 de deținători de animale de companie. "Se vor înființa în parteneriat cu ALPAB și primăriile de sector spații speciale delimitate, mini dog-park-uri unde să se desfășoare evenimente special dedicate animalelor. Spațiile destinate cățeilor existente în prezent în parcuri vor fi extinse", precizează strategia.

Pentru diversificarea ofertei turistice a Grădinii Zoologice se va analiza oportunitatea creării unui centru tip fermă a animalelor în care să poată fi utilizate inclusiv animale fără stăpân. "Parcul Natural Văcărești va deveni un loc tematic pentru eliberarea speciilor de păsări sau de mamifere sălbatice specifice zonei care au suferit diverse răni și au fost tratate în clinici speciale și au fost declarate apte pentru a fi reeliberate în natură", relevă strategia. În proiect se propune și înființarea unui serviciu municipal de urgență și resuscitare veterinară în Capitală, conform Agerpres. "În premieră, în România va fi creat un Serviciu Municipal de Urgență și Resuscitare Veterinară — SMURV, în dotarea căruia să existe clinici veterinare mobile care să poată asigura intervenții veterinare pe raza Municipiului București, cu posibilitatea extinderii către Ilfov ulterior. În dezvoltarea acestui proiect, parteneriate cu Facultatea de Medicină Veterinară și Colegiul Medicilor Veterinari vor fi realizate. Se va analiza utilitatea înființării unui cimitir și a unui crematoriu de animale, ca sursă suplimentară a bugetului noii instituții", se arată în strategia pentru protecția și bunăstarea animalelor în Capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.