Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chatedral Plaza, firul unei telenovele autohtone

Cathedral Plaza

Spațiul public a explodat pe subiectul demolării Chatedral Plaza. Firul poveștii este unul relativ simplu și fără loc de prea multe interpretări, însă, cum se întâmplă de obicei la noi, ce este simplu în teorie poate suferi malformații dramatice în practică. Astfel, ceea ce trebuia să fie o simplă știre despre aplicarea de către PMB a unei decizii judecătorești definitive este transformată de municipalitate într-o adevărată telenovelă autohtonă.

Există încă din anul 2013 o hotărâre judecătorească definitivă prin care Primăria Generală este obligată să emită o decizie de desființare a Chatedral Plaza și să facă toate demersurile legale pentru ca terenul să fie readus la situația de dinaintea emiterii autorizației de construcție de către Primăria Sectorului 1. Mai mult, în anul 2015 a fost dată o altă hotărâre judecătorească definitivă, prin care se confirmă executarea silită a celei dintâi hotărâri.

Doi ani mai târziu, Gabriela Firea anunță că are de gând să consulte bucureștenii printr-un sondaj, dacă sunt sau nu de acord ca PMB să cheltuie câteva milioane de euro pentru demolarea Chatedral Plaza. În traducere liberă, Gabi Firea vrea să îi întrebe pe bucureșteni dacă hotărârea judecătorească definitivă trebuie respectată sau nu, oricât ar încerca angajații PMB să acopere impuritățile prin machiajul cuvintelor aranjate frumos într-un comunicat de presă.

Turnul Chatedral Plaza, una dintre cele mai înalte clădiri din București, ce însumează 19 etaje și alte patru nivele subterane, a fost construită în imediata apropiere a catedralei Sfântul Iosif. Arhiepiscopul și mitropolitul romano-catolic al Bucureștiului, IPS Ioan Robu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ținută la CLuj că este dezamăgit de faptul că PMB nu a pus în aplicare o decizie judecătorească definitivă, irevocabilă și executorie.

În replică, Gabi Firea a insinuat că IPS Ioan Robu ar servi mai multor grupuri de interese, spre deosebire de ea, care își ghidează acțiunile pentru a servi doar locuitorilor Bucureștiului. Vizibil iritat de insinuările primarului general, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francisc Doboș, a vorbit despre „tupeul” Gabrielei Firea, folosind în exprimarea sa și apelativul „țoapă”. Nu a fost nevoie de mai mult pentru ca Gabi Firea să-i ceară IPS Ioan Robu să-l demită pe Francisc Doboș din poziția de purtător de cuvânt.

Și dacă aveați impresia că nu e nevoie de mai mult pentru o telenovelă de succes, partea interesantă abia acum începe. Același Francisc Doboș declară că managerul Millennium Building Development, dezvoltatorul care a construit Chatedral Plaza, este Daiana Voicu, nimeni alta decât nașa de cununie a Gabrielei Firea:

content-image

”Se pare însă că actualul Primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este nașa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a și declanșat reacția sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei. (...) Justiția a spus însă că Millennium Building Development nu avea aprobarea notarială, nici avizele Ministerului Culturii și Ministerului Lucrărilor Publice, și nici aprobarea de la autoritatea competentă, și de aceea am câștigat procesul. Dacă informația nu este corectă, atunci Primarul general poate să ne acuze de calomnie sau de bârfă, dar dacă este adevărată, atunci explică pe deplin motivele care întârzie desființarea clădirii ilegale,” se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romno-Catolice București.

Astfel, piesele din tot acest puzzle par a se așeza la locul lor, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra acestei povești. La nivelul Capitalei avem de-a face cu o administrație care a cheltuit fără să întrebe pe nimeni aproximativ 400 000 euro pentru un concert de Ziua Europei. Avem de-a face cu o administrație care înaintează cea mai mare parte a proeictelor de hotărâri fără ca acestea să fie puse în dezbatere publică și, de asemenea, avem de-a face cu o administrație care, în repetate rânduri, nu a permis cetățenilor să asiste la ședințele de consiliu general.

Brusc, în cazul Chatedral Plaza, Gabi Firea vrea să îi întrebe pe cetățeni dacă sunt de acord ca PMB să cheltuiască banii necesari demolării turnului construit ilegal. Toată această poveste are loc chiar dacă, conform legii, orice cheltuială legată de desființarea construcției ilegale sunt suportate de beneficiarul autorizației anulate, adică de firma al cărei manager ar fi tocmai nașa de cununie a Gabrielei Firea.

În comunicatul PMB prin care opinia publică este asigurată că primăria nu se opune deciziilor instanțelor, ni se mai spune că Gabi Firea a recurs la soluția sondării bucureștenilor deoarece în hotărârea judecătorească care obligă PMB să emită decizia de demolare nu se precizează și din banii cui va fi aceasta realizată. Din fericire însă, am putea alege și un alt fir logic. Gabi Firea poate dispune demolarea Chatedral Plaza din fondurile primăriei iar ulterior are toate pârghiile legale pentru a da în judecată dezvoltatorul imobiliar Millennium Building Development și municipalitatea să-și recupereze astfel banii.

Din toată această poveste se remarcă mai presus de toate duplicitatea acțiunilor municipalității. Dacă până acum am fost obișnuiți cu o opacitate în luarea deciziilor de către PMB, primarul general vrea brusc să consulte cetățenii, dar pe un subiect care este deja închis. Presupunând că în urma sondajului realizat, bucureștenii vor spune că nu sunt de acord ca primăria să cheltuiască bani pentru demolarea Chatedral Plaza, PMB oricum este obligată printr-o hotărâre a instanței competente, să dispună demolarea clădirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.