Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, gest de SFIDARE la adresa SUA. Reacție de URGENȚĂ a americanilor

Relațiile dintre China și SUA sunt din ce în ce mai tensionate, iar ultimul gest al chinezilor nu face decât să pună paie pe foc.

China a refuzat ca port-avionul american USS Stennis şi navele care îl însoţesc să facă escală în portul Hong Kong, a făcut cunoscut vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP. 

"Recent am fost informaţi că o cerere de escală la Hong Kong a (port-avionului) USS Stennis şi vaselor care îl însoţesc a fost refuzată", a explicat acest purtător de cuvânt, comandantul Bill Urban. 

Până în prezent, nu se cunoaşte motivul pentru care China a refuzat această solicitare, însă incidentul a avut loc într-un moment de puternice tensiuni între cele două ţări din cauza revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud. 

"Navele noastre au mai făcut numeroase escale la Hong Kong fără probleme şi chiar suntem prezenţi acolo cu (vasul de comandament) USS Blue Ridge. Sperăm că acest lucru va continua", a mai afirmat Bill Urban.

Este primul refuz de escală la Hong Kong pentru o navă americană cu începere din august 2014. 

Secretarul Apărării, Ashton Carter, a vizitat USS Stennis pe 15 aprilie când naviga în largul Filipinelor, nu departe de zonele disputate unde China este pe punctul de a amenaja mici insule construind infrastructuri, printre care piste de aterizare. 

Cu această ocazie, demnitarul american a afirmat că Statele Unite vor continua "să joace un rol pentru menţinerea păcii şi stabilităţii" în regiune, în ciuda ambiţiilor Beijingului asupra acestei zone strategice pentru comerţul internaţional. El a promis sprijinul Washingtonului Filipinelor şi altor ţări din regiune care fac faţă "intimidărilor" şi "constrângerilor". 

China consideră "teritoriul său naţional" aproape toată Marea Chinei de Sud şi efectuează în arhipelagul Spratly (sud) vaste lucrări de rambleiere, transformând recifele de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse infrastructuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.