Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China își umflă mușchii: Anunțul președintelui chinez

enational.ro
china

China nu va face niciun compromis în ceea ce priveşte suveranitatea sa, a declarat vineri preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul unei festivităţi de celebrare a 95 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez (PCC), într-un context de tensiuni cu SUA şi Filipine, informează AFP.

În faţa unei adunări de înalţi oficiali chinezi, în imensa incintă a Marelui Palat al Poporului de la Beijing, Xi Jinping a dat asigurări că PCC îşi va menţine puterea absolută, va întări armata ţării şi îşi va accentua rolul pe plan internaţional.

Citește și: DEZVĂLUIRI din intimitatea Simonei Halep

'Nicio ţară străină nu trebuie să se aştepte că vom înghiţi hapul amar al atingerilor la adresa intereselor noastre de suveranitate, de securitate sau de dezvoltare', a subliniat preşedintele chinez.

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care SUA au trimis în ultimele luni nave militare să patruleze lângă insulele aflate sub controlul Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Citește și: Un ministru mincinos: Bostan, prins cu minciuna! DOVADA AUDIO că l-a mințit pe Cioloș, dar și pe români

'Noi nu provocăm probleme, dar nici nu ne temem de ele', a insistat Xi Jinping, referindu-se cel mai probabil la SUA.

Beijingul îşi revendică suveranitatea asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, spre marea nemulţumire a altor ţări riverane, printre care Filipine, aliat al Washingtonului.

Citește și: Cum îl lăuda academicianul Solomon Marcus pe Marius Bostan, ministrul care i-a numit imbecili pe profesori

La solicitarea Manilei, Curtea Permanentă de Arbitraj cu sediul la Haga se va pronunţa în 12 iulie asupra unui diferend maritim în care Filipine se confruntă cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.

Xi Jinping a estimat, de asemenea, că fenomenul corupţiei constituie 'cea mai mare ameninţare' actuală la adresa Partidului Comunist Chinez şi a îndemnat la o 'purificare totală a mediului politic al partidului'.

Citește și: A umplut o piscină cu 6 tone de Coca-Cola și a pus găleți cu Mentos: A ieșit o NEBUNIE / VIDEO

De la instalarea sa la putere, la sfârşitul lui 2012, preşedintele chinez conduce o vastă campanie anticorupţie care a vizat deja numeroşi înalţi oficiali chinezi.

Primul congres al PCC a avut loc la 1 iulie 1921, în concesiunea franceză Shanghai, partidul având la acea dată numai 50 de membri. Astăzi, partidul numără peste 88 de milioane de membri, a anunţat vineri publicaţia oficială chineză China Daily, adică 7% din populaţia chineză.

Citește și: Ponta despre plagiat : “Vă mulțumesc din inimă dragi politruci!”

Xi Jinping a pledat de asemenea pentru un rol mai mare al Beijingului în 'guvernarea mondială', exprimându-şi dorinţa ca 'înţelepciunea chineză' să amelioreze gestionarea marilor dosare internaţionale.

Discursul lui Xi Jinping, care conţinea peste 20 de referinţe la 'marxism', a fost urmată de interpretarea 'Internaţionalei' de o fanfară de alămuri, titrează agerpres.ro.

Citește și: Noua metodă care face valuri pentru combaterea xenofobiei în Anglia: Acul de siguranță prins în piept

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.