Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China introduce o nouă lege pentru controlul internetului

internet

Parlamentul chinez a adoptat luni o lege controversată privind securitatea cibernetică care consolidează controlul asupra libertăţii de expresie pe internet şi le impune companiilor, inclusiv celor străine, să coopereze pentru 'protejarea securităţii naţionale', relatează AFP.

Partidul comunist chinez (PCC) la putere blochează accesul din China la numeroase platforme străine, precum Google, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram sau Dailymotion datorită unui sistem foarte perfecţionat de blocaj, supranumit 'Marele zid electronic'.

Citește și: Iubita unui celebru cântăreț român face VIDEOCHAT cu o prietenă / VIDEO

Articole, bloguri, forumuri de pe internet sau comentarii de pe reţelele sociale pot fi de asemenea şterse sau cenzurate.

Legea adoptată luni de comitetul permanent al Adunării naţionale populare (ANP, parlamentul chinez) dă un cadru legal acestei supravegheri. Ea este axată pe protejarea reţelelor naţionale şi a datelor personale a 710 milioane de internauţi chinezi.

Citește și: E VIRGINĂ la 30 de ani și și-a pus silicoane: Sora Iuliei de la Abracadabra / FOTO HOT

Însă textul le interzice utilizatorilor de internet şi publicarea de conţinuturi care pot aduce atingere 'onoarei naţionale', care pot 'tulbura ordinea economică sau socială' sau 'menite să răstoarne sistemul socialist', respectiv PCC.

Legea, care va intra în vigoare la 1 iunie 2017, le cere de altfel companiilor de internet care operează în China, inclusiv firmelor străine, să verifice identitatea utilizatorilor lor, care nu vor mai putea rămâne anonimi pe internet.

Citește și: Cuplurile care ascultă muzică împreună au o viață sexuală mai bună

Firmele vor trebui, de asemenea, să asigure 'susţinere tehnică şi ajutor' autorităţilor în anchetarea unor infracţiuni şi delicte.

'Această lege periculoasă somează operatorii de internet să fie, de facto, agenţi ai statului, solicitându-le să cenzureze şi să furnizeze date personale autorităţilor', a declarat Patrick Poon, cercetător în cadrul organizaţiei Amnesty International.

Citește și: EXPERIMENT A ieșit goală pe stradă, dar nimeni nu și-a dat seama: Cum e posibil / VIDEO

Actori din lumea economică şi ONG-uri au denunţat formulările considerate vagi din textul de lege. Companiile străine se îngrijorează în special de faptul că vor trebui să coopereze cu autorităţile pentru 'a proteja securitatea naţională'.

Camera de comerţ a Uniunii Europene în China şi-a exprimat 'preocuparea' pentru noua lege, care aduce 'multe incertitudini şi reacţii negative în mediile de afaceri' şi ar putea 'reprezenta obstacole pentru investiţii şi pentru firmele străine care operează în ţară sau au relaţii cu China'.

Citește și: Ce și-a TATUAT o cunoscută afaceristă pe spate / FOTO

Zhao Zeliang, directorul Biroului de coordonare privind securitatea cibernetică din cadrul Administraţiei chineze a spaţiului cibernetic, a dat asigurări că noile reglementări nu vizează limitarea pătrunderii în China a unor tehnologii şi produse străine.

'Unii prieteni străini susţin că noua lege este sinonimă cu o barieră comercială. Este o interpretare eronată, o prejudecată', a estimat el.

Citește și: PREMIERĂ MEDICALĂ: Au fost create ovule din alte celule

China blochează sau cenzurează de multă vreme conţinuturile de la internet. Însă restricţiile au fost întărite din 2013, în cadrul unei vaste campanii care îi vizează pe cei care 'răspândesc zvonuri online'. Sute de jurnalişti sau de bloggeri au fost arestaţi sau intimidaţi în cadrul acestei campanii.

După măsurile adoptate în septembrie 2013 şi care au vizat reducerea la tăcere a reţelelor sociale, internauţii chinezi riscă până la trei ani de închisoare pentru mesaje considerate defăimătoare redistribuite de peste 500 de ori sau consultate de peste 5.000 de ori.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Cea mai simplă și ușoară metodă de slăbit

De asemenea, comentariile publicate pe reţelele sociale au fost de mai multe ori utilizate în timpul proceselor militanţilor. Avocatul pentru drepturile omului Pu Zhiqiang a fost de exemplu judecat pentru mesaje în care el critica autorităţile comuniste.

'Dacă libertatea de exprimare şi confidenţialitatea pe internet sunt barometre ale atitudinii Beijingului faţă de cei care îl critică, atunci toată lumea - inclusiv internauţii din China şi principalele companii străine - sunt astăzi în pericol', a spus Sophie Richardson, directoarea pentru China al ONG-ului Human Rights Watch (HRW), scrie agerpres.ro.

Citește și: Până la urmă s-a aflat ADEVĂRATUL MOTIV pentru care Vincent Van Gogh și-a tăiat urechea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.