Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China pregăteşte un cadru legal pentru consolidarea operaţiunilor de spionaj

Business Insider
spionaj, china

China a publicat un proiect de lege privind serviciile de informaţii, text care ar putea oferi un cadru legal operaţiunilor de supraveghere şi întări puterea autorităţilor în operaţiunile lor pe teritoriul naţional şi în străinătate, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Poliţia are deja mijloacele pentru supravegherea comunicaţiilor şi dispune de o vastă marjă de manevră pentru a aresta orice persoană suspectată că aduce prejudicii securităţii naţionale, însă o lege ar permite să fie conferit un cadru legal oficial acestor intervenţii. În China au fost publicate în ultimii ani mai multe legi sau propuneri de legi în acelaşi sens, în special în materie de securitate, spionaj şi securitate cibernetică.

Lucrurile SE COMPLICĂ în Orient: SUA au trimis un al doilea portavion

La fel ca textele precedente, actualul proiect de lege este zgârcit în detalii, iar cele şase pagini de articole au formulări vagi, potrivit unui document publicat săptămâna aceasta pe site-ul Adunării Populare Naţionale, parlamentul chinez, constată AFP.

Printre cele 28 de dispoziţii, legea îi va oferi puteri extinse statului pentru a strânge informaţii în China sau în străinătate. Ea va cere de asemenea cooperarea întreprinderilor sau a particularilor în anchete cu privire la securitatea naţională.

De asemenea, proiectul de lege autorizează utilizarea de 'măsuri tehnologice de recunoaştere', o referinţă la pirateria informatică şi la interceptările telefonice, alături de alte metode de supraveghere.

Autorul CARNAGIULUI din Times Square, acuzat pentru OMOR - FOTO/VIDEO

'Organismele, organizaţiile şi particularii străini care vor participa la acte ce prejudiciază securitatea şi interesele naţionale vor fi sancţionate', subliniază textul.

De la sosirea la putere a preşedintelui Xi Jinping, la sfârşitul lui 2012, China şi-a intensificat suspiciunile faţă de influenţele culturale, politice şi ideologice străine. Autorităţile chineze încearcă să sensibilizeze marele public în faţa ameninţărilor reale sau presupuse la adresa securităţii naţionale. O campanie lansată în 2016 le avertizează pe tinerele chinezoaice în legătură cu pericolele frecventării admiratorilor străini, prezentaţi drept potenţiali spioni. De altfel, poliţia de la Beijing oferă din aprilie recompense de până la 500.000 de yuani (65.000 de euro) pentru cetăţenii care denunţă activităţi de spionaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.