Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China REACŢIONEAZĂ după bombardamentul american din Siria

Newsweek
Xi Jinping

China a cerut vineri "să se evite deteriorarea situaţiei" în Siria după loviturile aeriene americane împotriva unei baze militare a regimului de la Damasc, condamnând totodată "folosirea armelor chimice de către orice ţară", relatează AFP, conform agerpres.

Această reacţie a avut loc chiar în momentul în care agenţia oficială chineză Xinhua a anunţat că preşedintele american Donald Trump, care a ordonat loviturile în Siria în marja unei reuniuni în Florida cu omologul său chinez Xi Jinping, a fost de acord să efectueze o vizită în China în 2017.

VIDEO Ofensivă totală a lui Donald Trump: Zeci de rachete de croazieră lansate de către SUA în Siria

Preşedintele Trump a anunţat joi că a ordonat lovituri aeriene împotriva regimului sirian Bashar al-Assad, pe care îl acuză că a "lansat un atac oribil cu arme chimice împotriva civililor nevinovaţi din oraşul Khan Shaykhun".

"Suntem profund şocaţi" de atacul asupra Khan Shaykhun, "pe care-l condamnăm ferm (...) Ne opunem utilizării armelor chimice, indiferent de ţară sau organizaţie, indiferent de circumstanţe şi de scop", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

Totodată, China a cerut "o anchetă independentă şi completă". "Avem nevoie de dovezi solide", a spus oficialul chinez.

Cu toate acestea, "în relaţiile internaţionale, China se opune folosirii forţei şi recomandă dialogul pentru rezolvarea paşnică a conflictelor (...) Noi cerem de asemenea o rezolvare politică a problemei siriene", a mai spus ea.

Bombardamentul din Siria provoacă TSUNAMI la Moscova. Putin îşi CONVOACĂ Consiliul de Securitate

"Urgenţa pentru moment este evitarea deteriorării situaţiei. Sperăm că toate părţile implicate îşi vor păstra calmul şi se vor abţine de la orice escaladare a tensiunii", a insistat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Întrebată în legătură cu legitimitatea preşedintelui sirian, ea a răspuns: "Preşedintele Bashar al-Assad a fost ales de poporul sirian (...) Poporul sirian trebuie să hotărască viitorul ţării", a adăugat oficialul chinez, adăugând că ţara sa 'nu se amestecă niciodată în chestiunile interne ale altor ţări'. 'Respectăm faptul că poporul sirian trebuie să-şi aleagă singuri lideru. Ei sunt cei care trebuie să decidă', a spus purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, citată de EFE.

Totodată, Hua a refuzat să clarifice faptul dacă preşedintele Xi a fost informat în prealabil despre atacul lansat de Washington şi nici nu a comentat dacă subiectul a fost abordat de cei doi preşedinţi. Întrebată dacă acţiunea militară a SUA în Siria trimite un mesaj Coreii de Nord după ultimele teste cu rachete efectuate de această ţară, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez s-a limitat să remarce că 'pacea şi dialogul' reprezintă calea pentru soluţionarea acestui conflict.

Rusia şi Iranul CONDAMNĂ bombardamentul american din Siria; aliaţii SUA susţin Washingtonul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.