Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIA devine mai transparentă şi publică procedurile de culegere a informaţiilor

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a făcut publice miercuri noile proceduri revizuite cu privire la culegerea, analizarea şi stocarea de informaţii despre cetăţeni americani, adaptându-le la noua era informaţională, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Noile proceduri sunt elaborate 'într-un mod care protejează confidenţialitatea şi drepturile civile ale poporului american', a subliniat consilierul general al CIA, Caroline Krass, într-un briefing de presă la sediul agenţiei, din Langley, statul Virginia.

Citeşte şi: FBI, anchetă după mai multe amenințări false cu bombă

Acestea au fost publicate cu două zile înainte de instalarea noului preşedinte, Donald Trump, la Casa Albă, şi ar putea fi modificate de viitoarea administraţie. Preşedintele ales s-a declarat favorabil întăririi puterilor de supraveghere ale executivului, inclusiv pentru monitorizarea 'anumitor' moschei de pe teritoriul SUA.

Contextul publicării lor este marcat de un disconfort al opiniei publice în legătură cu puterile în materie de supraveghere ale guvernului, mai ales după dezvăluirile lui Edward Snowden despre faptul că Agenţia Naţională de Supraveghere (NSA) a colectat în secret date a milioane de americani obişnuiţi.

CIA îi este interzis în mare măsură să culeagă informaţii pe teritoriul Statelor Unite sau despre cetăţeni americani. Un ordin prezidenţial din anii 1980 stabileşte însă excepţii, guvernate de proceduri aprobate de directorul CIA şi de procurorul general (ministrul justiţiei).

În timp, acestea au devenit 'un mozaic de politici şi proceduri' care nu au reuşit să ţină pasul cu dezvoltarea tehnologică, ce permite acum stocarea de cantităţi masive de date digitale, a explicat Krass.

Citeşte şi: Austria întârește controalele la frontieră

În 2014, legislaţia le-a oferit agenţiilor de informaţii un termen de doi ani pentru a pune la punct proceduri care să limiteze stocarea de informaţii despre cetăţeni americani.

Noile proceduri, la care s-a lucrat timp de mai mulţi ani, au fost aprobate marţi de directorul CIA, John Brennan, şi de ministrul de justiţie, Loretta Lynch.

Deşi cele în vigoare din 1982 au fost făcute publice în urmă cu doi ani, anumite secţiuni au fost păstrate secrete. Procedurile actuale sunt primele postate integral pe site-ul agenţiei.

Acestea reglementează ce proceduri trebuie să urmeze CIA atunci când obţine clandestin hard-ul unui computer ce conţine milioane de pagini de text, multe ore de înregistrări video şi mii de fotografii cu informaţii despre cetăţeni străini şi americani.

Citeşte şi: George Bush Sr., internat la terapie intensivă: Soţia fostului preşedinte, SPITALIZATĂ / VIDEO

Întrucât pentru evaluarea unor astfel de volume de date sunt necesare mari resurse de timp şi personal, noile prevederi stabilesc modul de gestionare a materialelor a căror valoare informativă nu poate fi evaluată imediat.

Ele reglementează de asemenea modul în care astfel de date pot fi căutate, şi stabilesc criterii stricte pentru gestionarea comunicaţiilor electronice neevaluate, care trebuie distruse în cel mult cinci ani de la data primei lor examinări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.