Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIA, rapoarte EXPLOZIVE din perioada mandatelor a doi foști președinți SUA

www.illustrationsource.com
special report

CIA a declasificat miercuri documente ce conţin rapoartele zilnice de politică externă prezentate preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford şi care oferă astăzi o viziune inedită asupra momentelor cheie ale Războiului Rece, relatează AFP şi NBC News, arată agerpres.ro

Cele 2.500 de rapoarte de 'Presidential Daily Brief' (PDB), care însumează circa 28.000 de pagini, cuprind detalii care descriu crizele internaţionale, cum a fost mersul lent către catastrofă al SUA în războiul din Vietnam, ori modul în care Washingtonul a încercat să înţeleagă poziţionarea liderilor ruşi sau chinezi faţă de aceste crize.

Cătălin Tolontan spune ce urmăresc procurorii, de fapt, în dosarul Hexi Pharma

Totuşi, rapoartele nu au fost publicate integral, lectura lor fiind întreruptă de acoperirea a numeroase pasaje considerate în continuare prea sensibile pentru a putea fi accesibile publicului. 

În rapoartele ulterioare datei de 21 februarie 1972, ziua când Nixon a început prima vizită oficială a unui preşedinte american în China, se menţionează că acest demers a enervat puţin Moscova, a îngrijorat Japonia şi i-a determinat pe europeni să se implice mai mult în China, în timp ce autorităţile de la Beijing au fost 'destul de mulţumite' de vizită. 

Raportul din data de 10 august 1974, primul înaintat preşedintelui Gerald Ford, descrie în detaliu reacţiile internaţionale după demisia lui Nixon. 'Lumea în ultimele 24 de ore pare să fi fost liniştită, întrucât procesul american de succesiune a funcţionat. Niciunul dintre potenţialii turbulenţi nu a scos nici măcar o vorbă' - este o notă din respectivul document.

Umilinţă maximă pentru un mare campion român: Distrus în 72 de secunde / VIDEO


Dar în analiza cuprinsă în raportul prezentat la o săptămână după demisia lui Nixon se subliniază că liderul sovietic, Leonid Brejnev, ar putea fi slăbit în interiorul Partidului Comunist, parţial şi din cauza relaţiei relativ bune pe care reuşise să o dezvolte cu fostul lider de la Casa Albă. 

Unele analize ale CIA reflectă probleme care persistă şi în ziua de azi. De exemplu, în raportul din data de 21 ianuarie 1969 se menţionează: 'Creşterea rapidă a terorismului arab iraţional a devenit cea mai gravă problemă în impasul negocierilor arabo-israeliene. Acţiunile teroriste capătă amploare atât ca frecvenţă cât şi ca extindere. Rivalităţile dintre numeroasele organizaţii teroriste şi iresponsabilitatea leadership-ului lor agravează problema'. 

Rapoartele întocmite pentru preşedinţii Nixon şi Ford pot fi consultate pe pagina de internet: https://www.cia.gov/library/readingroom/

Anul trecut, CIA a declasificat şi rapoartele zilnice de politică externă de pe vremea administraţiilor Kennedy şi Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.