Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cifrele care resetează din temelii jocul politic/SONDAJE INTERNE

sondaje-de-opinie

Jocul politic din această toamnă va fi unul atipic pentru scena politică din România și va fi puțin diferit față de ceea ce am cunoscut în ultimii ani. Avem cele două partide mari, PSD și PNL, care își fac calcule pe spatele unor partide mai mici, care vor candida și care nu vor intra în Parlament.

Citește și: RUPTURĂ mare în PSD! Un important lider și-a dat DEMISIA: 'Nu vreau să fiu părtaș la EȘEC'

Citește și: Își trimite Iohannis omul de forță să preia Ministerul de Interne?

Citește și: Dosarul care poate ZGUDUI România: Cum sunt folosite, de fapt, serviciile de interceptare

Conform unui sondaj de uz intern al PSD, în acest moment trei dintre partidele mai nou înființate riscă să nu intre în Parlament. Pe sondajul PSD, USR-ul are 2-3%, PMP-ul lui Băsescu se zbate la 4-5%, în timp ce ALDE gravitează în jurul valorii de 6-7%. De asemenea, UDMR se învârte în jurul procentului de 5-6%, dar pentru ei acesta este scorul tradițional. Din informațiile noastre, cam aceleași cifre sunt vehiculate și la PNL, ceea ce înseamnă că în decembrie am putea avea suprize mari.

În cele două partide se lucrează cu diverse scenarii, inclusiv cu cel în care aceste trei partide nu vor face pragul de 5%, la care se vor mai adăuga alte 4-5% provenite de la alte partide mici, care vor candida, însă nu vor intra sub nicio formă în Parlament. Cu PMP, ALDE și USR în afara Parlamentului, toate procentele adunate de aceștia vor fi trimise la redistrubuire și alocate partidelor mari care au prins Parlamentul.

Situația ALDE este una mai specială. Ei ar avea 6-7%, dar la alegeri acest procent se poate transforma oricând în 4%, ceea ce înseamnă că Tăriceanu și compania nu vor intra în Parlament. Acesta este motivul pentru care PSD ia în calcul foarte serios varianta să coopeteze ALDE pe liste. Matematic, scorul PSD nu va crește cu mult, odată ce vine și ALDE alături de ei, dar politic vor intra în Parlament alături de un partener loial.

Pe scenariul cel mai negru, partidele mari iau în calcul faptul că vor juca aproape singuri în Parlament, ceea ce înseamnă că, imediat după alegeri vor avea de redistribuit între 15 și 20%. Ar însemna procente serioase în plus pentru PSD și PNL, dar și patru ani în care bătălia pe scena politică va fi extrem de dură. Fără partide balama, fără alte cârpeli, PSD și PNL se vor înfrunta direct și doar UDMR, partid cu un electorat conservat, ar mai putea fi arbitru între cele două.

Acesta este scenariul negru, dar sondajele sunt o poză de moment. La fel de bine am putea întâlni situația ca toate cele trei partide enumerate mai sus să intre în Parlament, ceea ce ar configura jocul politic pe cu totul alte coordonate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.