Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci motive pentru care UE nu trebuie să se teamă de un posibil Nexit, dar şi două de îngrijorare

Regatul Ţărilor de Jos este prima ţară din Uniunea Europeană care organizează alegeri legislative în siajul referendumului privind Brexit şi al alegerii lui Donald Trump în SUA, iar Europa urmăreşte cu atenţie scrutinul pentru a vedea dacă rezultatul va fi de natură să confirme sentimentele naţionaliste şi antieuropene în creştere în blocul comunitar, se arată într-o analiză a publicaţiei Politico, preluată de agerpres.

Politico trece în revistă principalele cinci motive pentru care temerile că Olanda ar putea urma exemplul Marii Britanii şi că ar putea face în viitor primii paşi spre ieşirea din UE sunt nejustificate.

ALEGERI pe muchie în Olanda. SURPRIZA din fruntea sondajelor de opinie care cutremură Europa

"În primul rând, cele mai multe dintre partidele politice olandeze cred în proiectul european", notează sursa citată, amintind că, după referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE, premierul olandez Mark Rutte a spus că o consultare similară în Olanda ar fi "un demers absolut iresponsabil". Majoritatea partidelor reprezentate în Parlament îi dau dreptate. În prezent, scenariul unui referendum privind statutul de membru al UE este avansat de doar două formaţiuni: Partidul pentru Libertate condus de extremistul de dreapta Geert Wilders şi Forumul pentru democraţie şi pentru Olanda. "Niciunul dintre partide nu are şansa de a câştiga suficiente mandate parlamentare pentru a forma un guvern majoritar, iar un guvern de coaliţie nu ar susţine retragerea din Uniune", potrivit Politico.

Al doilea motiv pentru care scenariul "Nexit" este neîntemeiat este că Olanda depinde de exporturi. Ţara deţine cel mai mare port din Europa, cel de la Rotterdam, şi depinde în foarte mare măsură de comerţ, aşa că economia va suferi o grea lovitură în cazul ieşirii din UE, se arată în analiză. "Fiind atât de implicată în exporturi, Olanda este adânc înrădăcinată în UE", crede profesorul de economie Wim Boonstra de la Universitatea din Amsterdam. Expertul estimează că, în cazul în care ar părăsi UE, Olanda ar înregistra o scădere economică de 10% în doi ani. În vreme ce Marea Britanie deţine un sector bancar şi financiar ce reprezintă atuuri importante, Olanda se mândreşte cu statutul de punct nodal în sectorul transporturilor şi al transporturilor maritime. În cazul unui "Nexit", punctele olandeze de intrare în UE îşi vor pierde importanţa.

Un al treilea motiv pentru care sunt şanse mici ca olandezii să vrea să iasă din UE este că sunt mulţumiţi de moneda euro, scrie Politico. Un sondaj efectuat în cursul acestei luni arată că 78% dintre cetăţeni vor menţinerea monedei europene în defavoarea fostei monede naţionale, guldenul.

UE nu se va lăsa INTIMIDATĂ în negocierile privind Brexitul - Donald Tusk

Un al patrulea motiv este reprezentat de faptul că susţinerea olandezilor faţă de UE este, totuşi, una condiţionată de măsura în care Bruxelles-ul ţine cont de sugestiile şi propunerile de reformă enunţate de Haga. De exemplu, Olanda pledează pentru o Uniune mai puţin birocratizată şi pentru o reformă de substanţă. "În ultimii ani, UE a început să facă paşi în direcţia dorită de olandezi şi chiar un olandez - prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, are un mandat ce include simplificarea regulamentelor şi normelor. Pentru că UE a început tipul de reformă dorit de olandezi, Haga nu ar fi tocmai nerăbdătoare să divorţeze de Bruxelles", potrivit analizei.

Un al cincilea motiv pentru care europenii nu ar trebui să se teamă de un "Nexit" ţine de prevederile constituţionale din Olanda. "Constituţia nu permite un referendum altfel decât consultativ cu privire la legislaţia în vigoare, iar statutul de membru al UE ţine de legislaţia în vigoare. Pentru a cere un referendum al cărui rezultat nu este doar consultativ, cum au făcut britanicii, este nevoie de o lege temporară susţinută de ambele camere ale Parlamentului. Iar scenariul este puţin plauzibil, dată fiind susţinerea manifestată de legiuitorii olandezi faţă de UE", mai notează Politico.

"Indiferent de rezultatul alegerilor de la 15 martie, va fi dificil de organizat un referendum", confirmă cercetătorul Koen van der Krieken, de la Universitatea Tilburg.

Turcia pune degetul pe rana deschisă a Europei. Decizia care afectează inclusiv România

Există însă şi două motive de îngrijorare privind un eventual "Nexit", se arată în articol. Legislaţia privind referendumurile ar putea fi înlocuită de noul proiect aflat acum în aşteptare în Parlamentul de la Haga. Documentul are nevoie de votul a două treimi dintre legiuitori pentru a fi adoptat. Analiştii au remarcat însă că partidele care puseseră acest subiect pe agenda lor electorală s-au cam răzgândit şi nu l-au mai pomenit în campania pentru legislative.

Scepticismul în creştere este un alt motiv de îngrijorare pentru cei care se tem de scenariul ieşirii Olandei din UE. Wouter Koolmees, parlamentar şi purtător de cuvânt pe probleme de finanţe al formaţiunii liberale D66, apreciază că olandezii au devenit mai eurosceptici după criza economică din Grecia. "După Brexit şi Trump, s-au amplificat şi tendinţele populiste", a declarat Koolmees.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.