Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci persoane trimise în judecată, după moartea unui bărbat în urma unei explozii în Suceava

ciocanel judecator

Cinci persoane au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului pentru ucidere din culpă şi distrugere din culpă, după ce un bărbat a murit în urma unei explozii, se arată într-un comunicat remis luni Agerpres.

Potrivit sursei citate, persoanele în cauză au remediat, pe 4 septembrie 2013, necorespunzător, o defecţiune la un branşament de gaz la o familie din Gura Humorului, iar din această cauză s-a produs, pe 6 septembrie 2013, o explozie urmată de un incendiu, iar un bărbat a suferit arsuri grave ce au condus la deces.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Gura Humorului, Şutu Florin Ioan, administrator al S.C. EUROEXPERT FIER FORJAT SRL Tiha Bîrgăului, Stan Neculai, Haşmei Mihai-Marin, Blanar Dumitru şi Simeria Dumitru au intervenit pentru remedierea unei defecţiuni la branşamentul de gaz al unei familii, de pe strada Livada Poştei din oraşul Gura Humorului, şi, din cauza modului defectuos în care s-a remediat lucrarea avariată, s-a produs un incendiu la locuinţa familiei respective care a avut ca urmare decesul unei persoane.

În anchetă s-a stabilit că, începând cu septembrie 2013, două firme au început lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată în Gura Humorului, iar unele dintre lucrări au fost subcontractate de Euroexpert Fier Forjat S.R.L.Tiha Bârgăului, iar pe strada Livada Poştei, în perioada producerii incidentului, se efectuau lucrări de modernizare a reţelei de canalizare, fiind săpate mai multe şanţuri în apropierea locuinţelor din zonă.

Potrivit cercetărilor, pe 4 septembrie 2013, în jurul orei 14:00, în timp ce un angajat lucra cu excavatorul, s-a surpat malul unui şanţ, descoperind conducta de gaz metan a străzii şi teul de branşament al unei familii. Deoarece din zona branşamentului a început să se emane gaz, Şutu Florin Ioan a luat legătura telefonică cu Stan Neculai, inginer în cadrul E.ON Gaz, pe care l-a informat de avaria produsă în timpul lucrărilor.

Stan Neculai s-a deplasat la faţa locului şi a solicitat ajutorul lui Haşmei Mihai Marin şi Blanar Dumitru, ambii lucrători în cadrul EON Gaz şi planificaţi de serviciu în ziua respectivă. Muncitorii E.ON au obturat conducta de gaz a străzii şi, în urma analizării avariei, Şutu Florin Ioan a luat legătura cu Simeria Dumitru, despre care cunoştea că lucrează în cadrul altei societăţi şi care era sudor autorizat.

La scurt timp a venit Simeria care a procedat la lipirea ansamblului conductă - teu branşament gaz metan al familie respective, folosind un aparat de sudură special, prin metoda electrofuziune, întrucât ansamblul era din polietilenă specială traseelor de gaze naturale. Deoarece aparatul de sudură i-a indicat că valorile şi timpii de sudare au fost corecte şi trebuia să se întoarcă la locul său de muncă, fiind în timpul serviciului, Simeria nu a aşteptat răcirea sudurii şi verificarea acesteia, ci le-a indicat lucrătorilor E.ON să aştepte 30 minute până la răcire, după care să verifice cu spumă dacă sunt emanaţii de gaz.

După remedierea defecţiunii, Stan Neculai a scos obturatorul de gaz, iar Haşmei a verificat cu spumă zona de lipire şi a constatat că nu sunt probleme, iar Stan i-a spus lui Şutu să acopere şanţul.

În ziua următoare, muncitorii de la S.C. Euroexpert Fier Forjat S.R.L. au revenit şi au continuat activităţile la reţeaua de canalizare, deplasându-se cu utilajele peste zona unde a fost remediată defecţiunea la branşament, iar după efectuarea reparaţiilor, familia care locuia în zonă a simţit miros de gaz în zonă.

În noaptea de 5 spre 6 septembrie, unul dintre membrii familiei respective a coborât în beciul casei unde a aprins becul, moment în care a fost declanşată o explozie. Locuitorii de pe strada Livada Poştei au fost treziţi de un zgomot puternic, iar în momentul în care au ieşit afară au observat cum unul din imobile era în flăcări. Rănitul rezultat după explozie a fost transportat iniţial la Spitalul Judeţean Suceava, fiind transferat ulterior la Spitalul clinic de urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu "arsură prin flacără, explozie, grad IIB-III pe circa 94% din suprafaţa corpului", acesta decedând pe 9 septembrie 2013.

Anchetatorii au concluzionat că sursa de degajare a gazului metan este constituită din neetanşeitatea apărută la nivelul ansamblului conductă - teu branşament aferent imobilului nr. 2 situat pe strada Livada Poştei. Totodată, din cercetările a reieşit că repararea branşamentului aferent imobilului respectiv s-a realizat fără a se anunţa dispeceratul E.ON Gaz Distribuţie România, motiv pentru care nu a fost întocmit niciun ordin de serviciu pe numele angajaţilor săi.

Potrivit procurorilor, la momentul la care s-a produs defecţiunea, E.ON Gaz deţinea resursele necesare pentru remedierea avariei din punct de vedere al asigurării de personal autorizat şi al asigurării de utilaje şi echipamente. Dosarul va fi soluţionat la Judecătoria Gura Humorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.