Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci unități școlare vor fi desființate în județul Suceava

comunitate.eduteca.ro
incepe scoala

Mai multe unități de învățământ vor fi desființate începând din anul școlar viitor din cauza scăderii numărului de elevi, a declarat purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, Cezar Anuței. Potrivit sursei citate, cinci unități sunt propuse spre desființare, respectiv trei școli primare și două grădinițe cu program normal din mediul rural.

Este vorba despre Școala primară și Grădinița din Văleni Stânișoara, comuna Mălini, unde IȘJ Suceava a avizat desființarea, în condițiile în care acolo mai învață 12 elevi și 11 preșcolari. Pe lista unităților ce ar urma să fie desființate se mai află Școala Primară din Slătioara, comuna Râșca, unde învață 14 elevi, Școala Primară din Valea Poienii, oraș Dolhasca, cu 11 elevi, precum și Grădinița Colonie, din Fundu Moldovei, care are înscriși 12 preșcolari.

În opinia primarului comunei Mălini, Petru Nistor, ar fi fost bine să nu se desființeze aceste unități de învățământ, pentru că transportul copiilor este o problemă, dar va încerca să o rezolve. ''Dacă dispar (școlile-n.r.), ar trebui ca elevii să se trezească la 6,30, la 7,00 să fie la microbuz, pentru ca apoi mașina să mai aibă timp să mai facă o cursă cu elevi, în condițiile în care orele încep la 8,00. Avem un singur microbuz școlar, dar cel mai probabil vom mai avea nevoie de unul'', a spus Nistor.

În județul Suceava, în acest an școlar funcționează 773 unități de învățământ, dintre care 175 în mediul urban și 598 în mediul rural, 217 cu personalitate juridică și 556 structuri arondate acestora. Potrivit lui Anuței, din cauza scăderii numărului de elevi, în ultimii ani au fost desființate mai multe unități de învățământ, dintre care opt doar în acest an școlar. El a arătat că în anul școlar precedent s-au închis 25, astfel încât din 2009 până în prezent s-au desființat în total 170 de unități de învățământ, respectiv școli primare, gimnaziale sau grădinițe, din sate mici, din mediul rural.

Potrivit datelor IȘJ Suceava, cele mai multe unități au ieșit din circuitul școlar în 2010-2011, respectiv patru școli generale, 38 de școli primare și 15 grădinițe, conform Agerpres. În opinia purtătorului de cuvânt al IȘJ Suceava, factorii care pot conduce la reducerea numărului de elevi și implicit la desființarea unor unități de învățământ sunt scăderea natalității, transferul elevilor la școlile de centru sau migrația în străinătate a părinților însoțiți de copiii lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.