Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine ar putea fi noul mitropolit al Banatului

catedrala_timisoara

Conform articolelor 126 şi 129 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod trebuie să aleagă un alt mitropolit în termen de 60 de zile.

VEZI cine e interimar noul mitropolit al Banatului

Moartea mitropolitului Nicolae Corneanu înseamnă şi plecarea de la Timişoara a celui care a condus practic Mitropolia Banatului în ultimii ani: episcopul-vicar Paisie Lugojanu. Conform Statutului BOR, acesta ar avea dreptul să candideze la funcţia de mitropolit, însă Sfântul Sinod a hotărât recent că doar arhiepiscopii şi episcopii eparhioţi pot deveni mitropoliţi, nu şi episcopii vicari. Astfel, paradoxal, moartea mitropolitului reprezintă şi o victorie a preoţilor şi credincioşilor care l-au contestat vehement în ultimii ani, inclusiv prin acţiuni în stradă, pe episcopul-vicar Paisie Lugojanu. Episcopul-vicar a avut probleme, în ultimele luni, şi cu DNA. Ierarhul a fost anchetat într-un caz de deturnare de fonduri europene, dar a primit în cele din urmă o decizie de neîncepere a urmăririi penale.

Potrivit cutumei bisericeşti, pentru funcţia de mitropolit sunt preferaţi episcopi „de-ai locului”. Opinia împărtăşită de cei mai mulţi oameni din cadrul BOR este că favoritul pentru a deveni noul mitropolit ar fi Presfinţitul Lucian Mic. Acesta este episcopul Caransebeşului din 2006, de când a preluat scaunul episcopal de la Laurenţiu Streza, cel care a devenit mitropolit al Ardealului. Preasfinţitul Lucian se bucură de o reputaţie bună în rândul credincioşilor ortodocşi din Banat, fiind apreciat şi de preoţi. Mai mult, în ultima perioadă, când devenise clar că se apropie moartea mitropolitului Nicolae şi că Paisie Lugojanu nu îi va putea lua locul, chiar şi apropiaţii episcopului-vicar şi-au schimbat atitudinea faţă de episcopul Lucian al Caransebeşului.

O altă variantă vehiculată pentru scaunul de mitropolit al Banatului este cea a Preasfinţitului Sofronie, episcop al Oradiei.

Între timp, la Timişoara urmează 40 de zile de doliu. Trupul neînsufleţit al mitropolitului Nicolae va fi depus la Catedrala Mitropolitană, unde credincioşii îi vor putea aduce un ultim omagiu. Ulterior, acesta va fi înmormântat în cripta ierarhilor, sub altarul catedralei. Slujba de înmormânare va fi oficiată de Patriarhul Daniel, în prezenţa tuturor mitropoliţilor Bisericii Ortodoxe Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.