Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine câștigă din eliminarea lui Kovesi

Cei atinși de lupta anticorupție în mandatul lui Kovesi în fruntea DNA și vechea gardă din fruntea justiției, acea gardă care nu s-a atins de niciun lider al mafiei și de rețelele de finanțare politică.

Nu trebuie să deranjăm mafia și pe cei care se opun luptei împotriva corupției. Sunt și așa supărați și antagonizați, să nu-i ofensăm și mai mult propunând-o pe Laura Codruța Kovesi pentru un al doilea mandat. Să-i întrebăm pe Băsescu, Udrea, Copos, Bica, Voiculescu, Truică, Fenechiu, Pinalti, Neluțu, Crinuța și cei de-o seamă și preocupări înainte de a face un asemenea pas.

Vezi și: Raluca Prună dă primul indiciu că Laura Codruța Kovesi ar putea să nu mai conducă DNA

Aceasta este, practic, traducerea declarațiilor Ralucăi Prună, ministru al justiției în guvernul Cioloș.

Raluca Prună, ministrul justiției, declară că nu o va propune pe Codruța Kovesi pentru un nou mandat fiindcă ar expune-o criticilor unei părți a societății, dat fiind că în acest moment societatea românească e antagonică. Această declarație are loc în contextul în care lupta anticorupție, DNA și Laura Codruța Kovesi se află la cel mai înalt nivel al popularității și consensului public iar societatea românească se află într-un moment de respiro și consens sub Iohannis și Cioloș, după zece ani de isterie și ură sub Băsescu.

Este obligatorie reînvestirea lui Kovesi în funcția de procuror șef al DNA? Nu este. Dar dacă Raluca Prună nu vrea să mai propună un procuror șef care are dreptul la încă un mandat și care s-a dovedit extrem de eficient în lupta anticorupție, așa cum se vede extrem de clar din rezultate, din dosare și condamnări, din demantelarea marilor rețele de corupție, și urmărirea capilor mafiei, intagibili până mai ieri, este datoare cetățenilor care au angajat-o și pe care îi reprezintă cu o explicație decentă. Aiureala cu antagonismul și criticile ”unei anumite părți a societății” seamănă prea mult cu explicațiile pe care le dădeau Iliescu, Dan Marțian, Răzvan Teodorescu, Vadim și Chițac în anii 90. Explicația e o jignire la adresa oricărui român cu un minimum de inteligență. Or fi românii mai de la țară, cu veceu în curte, nebruxellezi, inexperți și atehnocrați dar chiar și un înapoiat d-ăsta pe care trebuie să-l reprezinte doamna Prună se prinde când e luat de prost în halul ăsta și mințit.

Prin chiar declarațiile sale, Raluca Prună se expune criticilor unei părți a societății. A unei părți majoritare. Și, prin aceste declarații, încearcă se reînvie vechi antagonisme. Drept pentru care, potrivit proprie sale explicații, Raluca Prună ar trebui să demisioneze.

Să luăm pe rând cele două explicații geniale ale Ralucăi Prună: antagonismul societății românești și criticile unei anumite părți a societății.

1) Societatea românească e antagonică

Niciodată, din 2004 încoace, societatea românească nu a fost mai puțin antagonică. Dovada e chiar guvernul din care face parte ministrul Raluca Prună. Guvernul Cioloș e rezultatul consensului dintre toate forțele politice. Dacă societatea românească era antagonică, astăzi Raluca Prună nu era ministru, Cioloș nu era premier și nici măcar Klaus Iohannis nu era președinte. Societatea românească a ales în noiembrie 2014 și a ales împotriva urii și antagonismului promovat de Ponta, Udrea sau Băsescu.

Și pe ce temă este societatea românească antagonică? Pe tema anticorupției nu a fost niciodată mai unită. Rezistența politicului în fața luptei anticorupție e mai slabă ca niciodată. Regulile de integritate, considerate de politicieni monstruoase și inacceptabile acum cinci-șase ani, sunt acum realitate în cele două mari partide, PSD și PNL. Acum patru-cinci ani parlamentarii care votau împotriva începerii urmăririi penale sau arestării erau priviți cu admirație de o bună parte a electoratului. Astăzi nici o forță politică serioasă, mainstream, nu-și mai permite să se exprime public împotriva luptei anticorupție. Lupta anticorupție  e mai mainstream și mai populară ca oricând. DNA și Kovesi sunt la cele mai înalte cote ale popularității de când există DNA și de când Kovesi se află în prim planul justiției.

2) Criticile unei anumite părți a societății

Ne poate spune Raluca Prună care este acea parte a societății? În afară de Băsescu, Udrea, Cristoiu, Antena 3 și Bica, adică în afară de mafioți, politicienii corupți și susținătorii lor din presă. Și în afară, evident, de Daniel Morar și Monica Macovei, principalii perdanți, alături de Băsescu și Udrea, ai mandatului lui Kovesi. Când pui procurorul șef al DNA trebuie să ai și acceptul mafioților? Cum spuneam, Kovesi și DNA se află la cea mai înaltă cotă a popularității pe care au avut-o vreodată. Niciodată opinia publică, cancelariile occidentale, presa și liderii politici nu au fost mai convergente în susținerea luptei anticorupție.

Declarația Ralucăi Prună cu referire la Kovesi:

”Sigur, ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reînvestirii unei persoane, însă iarăși cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică și cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate și profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părți din societate.”

România Liberă, interviu acordat Sidoniei Bogdan

 

Citiți și:

Care sunt eșecurile mandatului Kovesi în fruntea DNA? Are cuvântul doamna Prună

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.