Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine face opoziție la PSD?

Instalarea Guvernului tehnocrat a dus la o situație inedită în politica românească. Deși a trecut în parlament și cu votul social-democraților, Guvernul Cioloș nu are o majoritate. El are susținerea PNL și cam atât. Cioloș ar putea fi demis la orice oră de către PSD dacă reprezentanții acestui partid ar avea de câștigat în plan politic. Doar că, suntem aproape de finalul acestui ciclu electoral, iar social-democraților le convine această situație din mai multe motive: sunt percepuți de către electorat în opoziție, nu decontează situația proastă din sănătate, din învățământ, etc. Ba, mai mult, din când în când, pun și ei mâna la inflamarea sindicatelor și la declanșarea conflictelor sociale.

PNL nu este nici cal, nici măgar. Susține punctual Guvernul Cioloș. Nu este perceput la putere, deci nu beneficiază de pe urma micilor realizări ale guvernului tehnocrat. Discursul liberalilor s-a axat pe schimbarea clasei politice, pe reforma începută în interior. Au fost, însă, multe fapte care au contrazis declarațiile liderilor PNL, ceea ce a dus la formarea percepției că liberalii simulează reforma.

Aceștia și-au axat atacurile la adresa PSD mai mult pe zona de integritate. Rezultatele pe acest front sunt aproape egale cu zero. Electoratul social-democrat preferă să voteze pe unul „care a furat, dar a și făcut” sau „ne-a dat și nouă”. Aceste atacuri ar fi avut eficiență dacă, în paralel, PNL arăta cu adevărat o reformă pe linia de integritate și ar fi putut astfel să atragă de partea sa „electoratul Facebook”, electorat care ori a migrat spre USB, spre diverși candidați independenți sau pur și simplu a stat acasă.

PSD stă ascuns. Comunică puțin. Social-democrații evită confruntările, nu fac mișcări bruște, sunt ca o armata care stă în cazarmă și din când în când mai lansează un obuz de mortieră către tabăra inamică. Ponta atacă din când în când și cred că o face de capul lui, pentru a-și conserva capitalul electoral, fără a fi o strategie fixată împreună cu Dragnea. PSD beneficiază încă de pe urma guvernării Ponta, aproape toți liderii partidului scoțând în față realizările de atunci, prezentând totul într-o imagine ultra cosmetizată.

Singurii oameni care atacă PSD eficient și care le strică jocul tactic au fost Cristian Ghinea și Cătălin Drulă. Amândoi au venit și au demontat cu cifre câteva din realizările guvernului Ponta. Au atacat punctual, chirurgical, pe domeniile lor de competență. Ghinea a prezentat situația fondurilor europene, Drulă a făcut radiografia exactă a situației autostrăzilor și a proiectelor de infrastructură realizate de guvernul PSD. Amândoi au fost preluați de presă, au făcut valuri pe Internet și au obținut vizibilitate.

Cam asta ar trebui să facă și PNL prin intermediul departamentelor de specialitate, al guvernului din umbră și al specialiștilor înrolați în partid. Opoziție de substanță, nu doar discursuri politice și promisiuni. Cei care își doresc un post de ministru, cei care conduc departamentele de specialitate ar trebui să aibă tot timpul la îndemână analize, materiale de tipul celor prezentate de Ghinea și Drulă. Ar trebui să poată oricând să demonteze miturile lansate de PSD. Mai ales, în situația de acum, când avem acest paradox: Guvern tehnocrat cu susținere minoritară și cel mai mare partid, PSD, ascuns în tranșee pentru a nu se expune greșelilor, bazându-se pe faptul că își va scoate electoratul la vot pe munca rețelelor de partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.