Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine și cu ce scop vrea să-l demită pe Dodon

Facebook/ Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut Guvernului rechemarea ambasadorului Mihai Gribincea de la București, în urma declarațiilor acestuia prin care punea sub semnul întrebării constituționalitatea retragerii cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, președintele PL, Mihai Ghimpu, a pornit procedurile de suspendare din funcție a lui Dodon.

„Potrivit lui Igor Dodon, (n.red. Gribincea) a avut o opinie contrară intereselor naționale ale republicii Moldova, atunci când a declarat că retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu a fost ilegală. Igor Dodon reiterează că nici un reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Președinte în acest sens, luând în considerare faptul că acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a Președintelui Republicii Moldova,” notează deschide.md.

Totuși, uitându-ne la declarația lui Gribincea, observăm că acesta nu s-a pronunțat efectiv asupra legalității retragerii cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu. Ambasadorul Republicii Moldova în România a refuzat să se pronunțe în acest caz, prezentând doar opinia mai multor experți în domeniu, potrivit cărora sunt șanse mari ca demersul lui Igor Dodon să fie neconstituțional:

„Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari,” a declarat Mihai Gribincea pentru Digi24. Trecând peste diferențele de nuanță, va fi curios de văzut cum va reacționa guvernul în cazul cererii înaintate de către președinte.

Tot astăzi, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, membru al majorității parlamentare, a anunțat că vrea să inițieze procedura de suspendare din funcție a lui Dodon. Într-o încercare de a rămâne în prim-planul politicii și de a se poziționa astfel ca adversar al președintelui pro-rus, Ghimpu, a cărui credibilitate se află la 1%, conform unui sondaj apărut azi, încearcă să strângă 34 de semnături din partea deputaților, necesare ca inițiativa să fie înregistrată în Parlament. Aceasta are șanse mici să poată fi înregistrată, ceilalți membri ai majorității declarând că inițiativa nu este una serioasă:

„Această acțiune al lui Mihai Ghimpu este ca și cea cu drapelele. Unul le scoate, altul le pune. Este o înțelegere între ei și Mihai Ghimpu vede în aceasta o modalitate de a reveni din groapa politică în care se află. Este un joc reciproc avantajos: unul apără valorile, iar altul atentează la ele. Nu este o intenție serioasă, fiindcă dacă era așa, Igor Dodon nu era ajutat de liberali să devină președinte,” a declarat Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte PLDM.

Chiar dacă Ghimpu ar reuși să înregistreze inițiativa în Parlament, ideea demiterii lui Dodon este încă un vis îndepărtat și care nu poate ajuta momentan decât la păstrarea în atenția media a unui politician abandonat în coada sondajelor de opinie. Potrivit Constituției Republicii Moldova, demiterea președintelui poate avea loc doar prin referendum. În ultimul sondaj apărut astăzi, Igor Dodon se află pe prima poziție ca grad de încredere, cu o cotă de  de peste 49%, urmat la mare distanță de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cu 15.6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.