Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine ii controlează pe cei care ne controlează?

SRI

Am aflat că Florian Coldea a mers la Klaus Iohannis și în urma discuției, a fost suspendat. Problema mea: când șeful militar al SRI discută cu comandatul suprem, cine asigura controlul civil?

Am aflat că lui Traian Băsescu ii place retorica lui Coldea. Să-l vezi pe Coldea când pune concluzii, e spectaculos, zice (aproximativ) Băsescu într-o înregistrare). Problema mea: dacă Coldea pune concluzii în fața comandantului suprem... cine este comandantul suprem în cameră.

Am văzut multiple speculații că Sebastian Ghiță era în rețeaua lui Coldea. Problema mea: Cine controlează calitatea muncii de spion a lui Coldea? Șeful civil? Dacă da, cu ce competență? Subordonații? Dacă da, cu ce curaj? Nu ar fi mai normal ca doar spionii să spioneze iar șeful să șefuiască?

Am, ca și alți români, mari îndoieli privind eficiența comisiilor de control SRI și SIE

Acum, să punem cap la cap aceste informații ca și cum ar fi, toate, adevărate. Concluzia este că este relativ ușor să apară un mini- serviciu secret paralel în SRI.

În vârful acestei structuri paralele ar sta președintele și liderul militar al SRI. Ei ar avea posibilitatea regulamentară să discute fără ca șeful civil al SRI să fie implicat. Mai departe, șeful militar al SRI va putea să recruteze o rețea de informatori. Bucăți din această informație ar putea fi analizată de analiști din SRI, atâta vreme cât șeful militar este singurul care are imaginea de ansamblu. Mai departe accesul la varii forme de supraveghere electronică poate fi asigurat.

Cine ar detecta și controla o asemenea operațiune. Subordonații? - e greu. Șeful civil? - e greu.  Parlamentul? - e inimaginabil de greu.

Rămâne președintele. Teoretic, serviciul paralel ar fi chiar al acestuia. Dar într-o relație în doi este greu să știi cine este cel dominat. Prin istețime sau carismă un om îl poate subordona pe altul.

Nu ar fi corect să judecăm SRI pe bază de zvonuri. Dar este nevoie să înțelegem mai bine controlul civil asupra SRI pentru ca să putem avea încredere în instituție.

Pentru că acum este președinte Iohannis, și nimeni nu îl bănuiește de tendințe autoritare. Dar, e viitor, cine știe...?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.