Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine îi va lua locul lui David Cameron după Brexit: Ultimele mutări din Marea Britanie

david cameron

Viitorul premier britanic trebuie să fie un susţinător al Brexitului, a apreciat joi Michael Gove, care în timpul campaniei anterioare referendumului din 23 iunie a sprijinit activ ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar acum este unul dintre candidaţii la succesiunea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator şi a executivului de la Londra, relatează agenţia Reuters. 'Avem nevoie de cineva care crede în decizia pe care poporul britanic a luat-o săptămâna trecută', la referendumul la care 51,9% dintre cei prezenţi la urne au ales părăsirea blocului comunitar, a subliniat Michael Gove într-un interviu acordat postului BBC. În prezent ministru al justiţiei, el a mai spus că viitorului lider îi va reveni şi sarcina de a construi o economie mai dinamică.

Gove şi-a anunţat aproape în ultimul moment intrarea în cursa pentru succesiunea lui Cameron, depunerea candidaturilor încheindu-se joi la prânz. În interviul acordat BBC el susţine că a luat această decizie miercuri seară, după ce a ajuns la concluzia că fostul primar al Londrei, Boris Johnson, nu este capabil să unească partidul sau ţara. De altfel, acesta din urmă a anunţat, tot joi, că renunţă la candidatură.

El şi-a mai motivat decizia şi prin aceea că, în urma rezultatului referendumului, Marea Britanie are nevoie de un lider 'care să creadă trup şi suflet în ieşirea din Uniunea Europeană', negând totodată că prin decizia de a candida l-ar fi trădat pe Johnson. Reluând ideile din timpul campaniei, Michael Gove a afirmat în acelaşi interviu că va depune eforturi să aducă imigraţia provenită din afara Uniunii Europene la un nivel 'gestionabil', sugerând sistemul pe puncte aplicat de Australia. 'Voi negocia dur şi cu mare atenţie la detalii pentru a obţine cel mai bun acord pentru Marea Britanie. Numai atunci când vom fi în afara Uniunii Europene vom putea aduce aceste cifre (privind imigraţia) sub control aşa cum doreşte populaţia', a adăugat actualul ministru al justiţiei. Dar în ceea ce priveşte activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona (ce reglementează retragerea unui stat din UE), el a estimat că guvernul de la Londra ar trebui mai întâi să negocieze cu blocul comunitar termenii preliminari ai ieşirii din UE. 'Cred că după ce vom negocia şi discuta cu partenerii noştri europeni termenii preliminari ai deciziei luate de poporul britanic, atunci articolul 50 va trebui activat', apreciază Michael Gove. Însă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi alţi lideri europeni au exclus orice negociere cu guvernul britanic înainte ca acesta să ceară oficial activarea respectivului articol.

 

La şefia conservatorilor mai aspiră ministrul de interne Theresa May, cel al muncii, Stephen Crabb, secretarul de stat pentru energie, Andrea Leadsom, şi fostul ministru al apărării Liam Fox. Câştigătorul acestei curse va fi cunoscut pe 9 septembrie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.