Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine îl va sprijini pe Cioloș în Senat?

Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Ciolos

Sa admitem, pentru scopul acestui articol, că ipoteza cea mai favorabilă pentru proiectul Dacian Cioloș devine realitate: PNL+USR+UDMR+Minorități aduc peste 50% din voturi în Parlament. Majoritatea se întărește apoi cu câțiva transfugi din ALDE. Chiar și așa, noul guvern va avea o problemă majoră. Anume: cum poate controla Cioloș Senatul?

În Senat, în mod evident, va lipsi sprijinul minorităților naționale. Chiar și așa, mici aranjamente transpartinice se pot face pentru a nu stresa prea tare parlamentarii. în cuvintele unui susținător al Robertei Anastase: când puterea e în sală se consideră majoritate.

Problema insolvabilă ar veni, cel mai probabil, de la USR. Într-un anume sens USR nu este un partid, cât o alianță. Găsim acolo de la dreapta cvasi-radicală la stânga cvasi-radicală. Libertarieni, socialiști. Oameni care au plâns după Roșia Montană și oameni care au râs de cei ce plângeau pentru Roșia Montană. Oameni care au cheltuit timp și nervi în proiecte alternative de dreapta (Noua Republică, Forța Civică, M10) și oameni care au râs de eforturile de a reinventa dreapta post-Băsescu.

Oamenii aceștia sunt strânși într-o organizație a cărei unică ideologie este meritocrația. Ideea (dealtfel greșită) că oamenii buni fac lucruri bune. Acuma merg în campanie și mulți vor trebui să promită că își păstrează principiile personale chiar și în contra liniei de partid. Asta ca să nu mai spunem că există candidați din Pentru Iași sau POL care numai din motive pragmatice se află pe lista USR.

Vor putea aceștia vota împreună? Adevărul este că în Senat nu se decid politici sociale ci mai ales tratate și organizarea statului. Deci legile în care PSD are reuși să spargă alianța de guvernare ar putea fi, teoretic, blocate în Camera Deputaților cu ajutorul minorităților. Costul politic ar fi, însă, semnificativ.

Nicușor Dan a vorbit chiar de spargerea USL:

"Am ales să fim împreună sub această umbrelă pentru că este un prag de 5% în Parlament și un partid ca USR are șanse să intre. Cinci partide delimitate ideologic n-ar avea șanse. Când vom fi mai mari probabil că ne vom și sparge ideologic, păstrându-ne civilitatea unul față de celălalt."

Indiferent că această spargere va avea sau nu loc, Guvernul Cioloș s-ar putea vedea nevoit să negocieze cu cel puțin 3 partide: USR dreapta, USR stânga si Pentru Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.