Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se poate rupe USR? Dacă da - cine îl va rupe?

facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial
ghinea usr nicusor dan

Referendumul intern din USR s-a încheiat. Conform comunicatului oficial...

„La întrebarea „Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?” 766 au votat DA, iar 682 au votat NU.

La întrebarea „Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?” 184 au votat PRO, iar 864 au votat CONTRA.”

Referendumul arată că USR este un partid capabil să ia decizii și respinge, chiar dacă la limită, propunerea lui Nicușor Dan de a „nu tulbura apele” între conservatori și progresiști. Cum va gestiona partidul, însă, rezultatele? Va rămâne unit sau se vor despărți facțiuni? În cele ce urmează ne vom uita la cine ar putea rupe partidul.

Clotilde Armand / USR Popular

Grupul Clotildei Armand este marele înfrânt în această bătălie. Cu 52 de membri, 184 de voturi și fără să mai poată conta e Nicușor Dan, grupul este condamnat să rămână marginal. Ar fi, poate, mai tentant, să meargă pe propriul drum.

Doar că... USR Popular are consilieri locali (vreo 15 după unele estimări), o organizație destul de puternică la Sectorul 1 și, poate, o șansă să păstreze influența în organizația municipală. Toate astea dispar dacă grupul popularilor se separă. Chiar dacă ar lăsa în urmă consilierii locali, orice partid inteligent îi va exclude pe aceștia și le va retrage sprijinul politic.

USR Popular are de ales, deci, între speranța accesului la puterea locală și ideologie.

Nicușor Dan/ USR Moderat

Nicușor a anunțat deja că, dacă referendumul este pentru poziționare, se așteaptă ca poziția să fie asumată de partid și atunci retragerea sa va deveni ireversibilă. Nimic nu este, desigur, definitiv în politica românească. Dar, dacă decizia de a pleca se menține, ce va face Nicușor Dan mai departe?

Dacă ne uităm la cariera dlui Dan vedem cum el nu este omul unor construcții rapide. Dacă va căuta să scoată membri din USR, acest lucru nu se va întâmpla imediat.

Cristian Ghinea / USR Liberal

USR Liberal se vede din afară drept câștigătorul acestui referendum (deși taberele pro- și contra- din interior au fost mai complexe). Dar USRL nu s-a constituit strict pentru acest referendum. Membrii săi par să dorească în primul rând obținerea puterii în partid și aducerea în partid a lui Dacian Cioloș pe un car triumfal.

Dar victoria lor la Congres nu este deloc asigurată. La congresul anterior au obținut concesii destul de modeste (chiar dacă instituirea referendumului s-a dovedit a le fi mai apoi foarte favorabilă).

Dacă Clotilde Armand este trasă de ideologie în afară și de calculul politic înăuntru, la Cristian Ghinea va fi invers: calculul politic ar putea cere în afară chiar dacă ideologia ar cere înăuntru.

Cât de puternic este brandul USR?

Nu avem sondaje (credibile) recente care să ne spună cât de puternic este USR, și cât de populari sunt Dacian Cioloș sau Nicușor Dan. Dar, pentru că USR are trecere în primul rând la publicul educat, urban și activ online, merită să ne uităm puțin la căutările online.

În graficul de mai jos, vedem cum USR (albastru) este mai căutat decât Dacian Cioloș (verde), care la rândul său este mai căutat decât Nicușor Dan (roșu). Cristian Ghinea este pe un distant loc patru.

content-image

Țineți cont și că Nicușor a atras atenția prin cearta cu USR pe când Dacian Cioloș se menține fără să facă mai nimic.

Astfel, prima concluzie este că brandul USR este mai important decât orice persoană în momentul de față. Cine poate dovedi că este vocea legitimă a USR are prima șansă.

Apoi, Dacian Cioloș are o șansă teoretică să construiască un vehicul concurent, dar pentru asta ... ar trebui să își pună pielea la bătaie. Războiul prin proxy nu este suficient.

Nicușor Dan, se pare, în ciuda interviurilor din ultima vreme, este mai puțin vizibil decât creația sa USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.