Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine s-ar afla în spatele loviturii de stat din Turcia. Inamicul numărul unu al lui Erdogan

rt.com
recep erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, că milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepţilor clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepţii săi din sistemul judiciar şi armată pentru a răsturna guvernul turc.

Cine este Fethullah Gulen?

Fethullah Gulen este pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numărul 1 pentru tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia, asta deşi Gulen, se află în exil la mii de kilometri depărtare, în Pennsylvania. Imediat ce a ajuns la aeroport, sâmbătă dimineaţă, Erdogan l-a acuzat pe imam şi mişcarea sa că s-ar afla în spatele puciului.

Turcia: Șeful Statului Major al armatei, eliberat de militarii rebeli

Fethullah Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat în SUA. El este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți.

Victor Ponta: Noaptea trecută, Turcia a arătat ca o țară de cetățeni adevărați

Fethullah Gulen este unul dintre cei mai influenți învățați musulmani din lume. Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atras milioane de adepți, care au pus bazele a sute de instituții culturale și educaționale în toată lumea. Influențat de către Said Nursi, Fethullah Gulen pune spiritualitatea mai presus de orice. Acesta și-a păstrat ideile de toleranță religioasă și dialog interconfesional , cu toate că a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia și de către fundamentaliști că compromite islamul.

Final de lovitură de stat în Turcia. Soldații SE PREDAU / FOTO & VIDEO

TENTATIVA de LOVITURĂ de STAT din TURCIA: Sute de militari au fost arestaţi

Potrivit agenţiei turce Anadolu, citată de RTV.net, aproape 1.800 de persoane, inclusiv 750 de ofițeri de poliție și 80 de soldați au fost închiși în ultimii doi ani, ca parte a luptei împotriva mișcării Fethullah Gulen. 280 sunt încă în spatele gratiilor în așteptarea unui proces.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.