Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt favoriții la Primăria Capitalei și primăriile de sector/ ANALIZA

sah joc politic

Sunt candidații actuali și cei care vor reprezenta partidele efectiv în cursa prin Capitală și primăriile de sector? Care sunt personajele anunțate și șansele formațiunilor politice... sunt punctele la care consultantul politic Cozmin Gușă oferă câteva răspunsuri tranșante:

Vezi și: Ciolos, negocieri secrete / zvon

Primăria Capitalei

”În mod sigur deciziile de candidatură ale marilor partide pe București o să fie total influențate de subiectul #Colectiv. Chiar dacă deocamdată pentru nominalizare se luptă niște oameni atât din partea PNL-ului care are prima șansă în acest moment, cât și a PSD-ului, și vorbesc de potențialul politic al partidelor, candidează sau se presupune că ar candida niște oameni care după părerea mea nu vor reuși nici să se racordeze la noile mișcări de susținere a unui candidat și nici nu au CV-ul necesar ș, din start spun eu, că nici Cristian Bușoi și nici Gabriela Firea nu vor fi candidații finali ai PNL, respectiv PSD, pentru că nu îndeplinesc aceste cerințe.

Să nu uităm că cerințe clamate fiind în stradă l-au determinat pe Ponta și Guvernul PSD să plece acasă, a instalat un guvern de tehnocrați și în fine a spălat obrazul lui Klaus Iohannis.

Dar dacă partidele vor insista și vor merge pe candidaturile care deja au fost enunțate?

Dacă vor insista pe aceste candidaturi atunci însemnă că nu își doresc să câștige Bucureștiul ceea ce le va influența foarte mult votul atât la nivel de țară, pentru că întotdeauna candidatul pe București al unui partid a influențat imaginea partidului în timpul campaniei și asupra restului candidaților și nu cred că Vasile Blaga extrem de experimentat, de asemenea Gorghiu experimentată, pe de o parte, și pe de altă parte, Dragnea și ai săi, își vor permite să rateze o asemenea oportunitate.

Pentru PNL și o spun cu simpatie față de Cristian Bușoi, a defila într-o campanie electorală cu un candidat inodor și incolor cum este Cristian Bușoi înseamnă sinucidere politică și nu cred că liderii PNL sunt adepții samurailor și să se sinucidă politic.

În mod sigur aici va fi o schimbare și am și informații că se fac cercetări pe un număr de 5 personalități în acest moment care să  poată întruni atât exigențele electoratului tradițional al PNL, adică electoratul de dreapta, cât mai ales zona foarte activă din societate, adică cei care au determinat fenomenul #Colectiv de schimbare a unui guvern care își trăise traiul și își mâncase mălaiul, dar nimeni nu avea curajul și forța necesară să îl descăuneze pe Ponta și ai săi și pe cale de consecință în oglindă și la PSD lucrurile se vor modifica pentru că dacă vine un asemenea candidat din acel moment Gabriela Firea nu se mai califică.

Gabriela Firea poate să conteze doar într-o luptă în care PNL-ul are un candidat slab. Într-o luptă în care PNL-ul are candidatul potrivit, PSD-ul trebuie să își sfarme capul și să găsească un candidat într-un fel peste candidatul PNL pentru că în mod evident PSD-ul pornește cu șansa a II-a în alegeri chiar dacă sondajele arată că la vot politic PSD-ul e încă în fața PNL-ului asta se întâmplă din cauza bicefalității din PNL și a jocului pe mai multe voci.

Sectorul 1

În mod evident, prima șansă la Sectorul 1 o are Diana Tușa de la PNL. Nu există posibilitate unei persoane din partea celorlalte partide care să poată să o învingă într-o luptă. Și-a început de mult treaba acolo, cunoaște bine sectorul, a trăit acolo iar restul candidaturilor mie mi se par ușor forțate.

PSD oricum nu are nici o șansă tradițională de a câștiga Sectorul 1, cel puțin la ultimele 3 rânduri de alegeri, iar candidatura din partea Mișcării Populare chiar dacă pare interesantă la prima vedere, și mă refer la Eugen Tomac, este una care nu va satisface bucureșteanul din Sectorul 1. Asta chiar dacă Eugen Tomac este un politician tânăr cu o aură de simpatie venită din simpatia tradițională a românilor pentru cei care vin de la Chișinău.

În mod clar, la Sectorul 1 prima șansă o are Diana Tușa de la PNL.

Sectorul 2

La Sectorul 2, dacă nu i se întâmplă accidente neprevăzute, în mod sigur prima șansă o are Onțanu, dar după evoluția  UNPR din ultima vreme și chiar a unor informații care îl vizează pe Onțanu probabil că prima șansă o va avea un candidat al PSD care atenție... trebuie să fie pe profilul lui Onțanu. Acolo este un electorat foarte interesant și tocmai din acest motiv, pentru că a înțeles bine electoratul,  Onțanu a putut să își perpetueze mandatul .

Deocamdată un candidat al PNL-ului nu are șanse în Sctorul 2 și, din câte știu, cei din PSD își caută și chiar au găsit un candidat pe profilul lui Onțanu și deci aici aș credita PSD-ul și viitorul candidat cu prima șansă.

Sectorul 3

La Sectorul 3, unde nu se pot întâmpla minuni peste noapte, deocamdată Robert Negoiță este în pole-position. După pierderea alegerilor de către Negoiță și fără un candidat din partea PNL-ului, PNL-ul acesta mare nu a dat semne și nu a insistat și nu a dat semne că vrea să își impună un candidat.

Sectorul 4

Sectorul 4 se află sub umbra lui Piedone, că place unora sau nu le place, lucrul pentru care el a fost acuzat nu a privit viața cetățenilor din sector și fie că va fi Piedone candidat, dacă mai are posibilitatea, binențeles, fie că va fi altcineva susținut de Piedone aici factorul Piedone va fi de asemenea extrem de important.

Cei din PSD, ca și cei din PNL, au făcut eforturi foarte mici pentru a propune pe cineva și, mai degrabă au încercat să-l curteze pe Piedone din când în când, și nu au reușit. Oricum organizațiile de sector atât de la PNL cât și de la PDL în Sectorul 4 sunt slabe.

Sectorul 5

În Sectorul  5 se anunță o luptă mai interesantă, însă în același Sector 5, tocmai datorită compoziției socio-profesionale a sectorului, factorul Vanghelie de această dată va juca un rol important; fie că se află în audieri, fie că se află în arest, fie că se află în libertate, Marian Vanghelie și-a păstrat acolo brandul și rețelele și cine va dori să câștige sectorul va trebui să discute cu Marian Vanghelie.

Se prezumă în acest moment mai multe candidaturi, unele de tip naționalist din câte am văzut, altele din noua generație din PSD care ar avea mai mari șanse de sprijin din partea lui Vanghelie. Acolo este cea mai fluidă alegere în acest moment și nesigură , dar repet factorul Vanghelie va fi aici determinant.

Sectorul 6

La Sectorul 6 tot ce pot să spun este că PNL-ul, datorită inactivității primarului în funcție, nu va reuși decât cu mare greutate să aglutineze ceva și aici jocurile sunt deschise.

Vezi și: Strategia PSD de la Sinaia. 7 teme fierbinți

Concluzii:

În plan politic, în afară de candidați consacrați de tipul Diana Tușa, partidele vor vrea posibil să încerce fel de fel de candidaturi din partea unor personalități, din partea unor persoane considerate independente, dar cu sprijin de partid pentru că asta a cerut strada și ele vor încerca atât la nivel de capitală cât și la nivel de sectoare să își aducă opțiunile la nivelul așteptărilor populației... O populație care, în urma apelurilor mediatice care vor fi în această primăvară și până la alegeri  extrem de clare, își vor face arătată opțiunea la fel cum și-au făcut-o arătată în cazul votului în 2 tururi, vot care în acest moment, deși părea total iluzoriu, pare posibil și din efortul PNL de a se racorda la cerințele celor din #Colectiv.”

Vezi și: Cine e vizat? Udrea: Au venit ziariști ca să vorbesc la SRI pentru a-i pune la Ambasada SUA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.