Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va câștiga bătălia electorală 2016 în Sectorul 6

6

După dezastrul numit Rareș Mănescu, lupta cea mare pentru Primăria Sectorului 6 se va duce între trei candidați. Doi de la partidele mari și posibil... un independent. Senatorul Gabriel Mutu de la PSD, deputatul Răzvan Mironescu de la PNL și Ștefan Florescu.

Răzvan Mironescu – PNL

Nu se știe mai nimic despre el. Doar că e omul lui Rareș Mănescu și că din când în când partidul îl mai folosește pentru a rezolva treburi murdare pe la alte organizații. Sau poate de la TV... unde mai este trimis să facă figurație.

Foarte grea campanie îi așteaptă pe PNL în acest sector. Prin unificarea cu PDL și l-au însușit și pe fostul primar Poteraș, proaspăt arestat și condamnat la opt ani de pușcărie tocmai pentru activitățile dubioase exercitate în funcția de primar. Acum îl au la primărie pe Rareș Mănescu despre care nimeni nu mai știe nimic și pe care lumea îl numește deja primarul fantomă. Ce fel de campanie și cum vor ataca primăria este greu de spus, mai ales că cel pe care îl vor candidat, Răzvan Mironescu nu dă semne că e interesat de acțiuni în sector.

Pentru a obține mai multe informații am mers la Primăria Sectorul 6 și la sediul PNL din sector. La Primărie ne-am înscris la audiențe, dar de fapt am fost pasați de colo colo pentru că primarul nu mai ține nicio audiență și e mai tot timpul plecat. Am încercat să dăm de el la deschiderea Parcului Drumul Taberei, dar nu ne-am putut apropia așa că ne-a rămas o singură soluție: la partid. În fața PNL-ului trona o zonă verde plină de mizerii, așa că după ce am bătut la ușă și ne-a răspuns un domn trecut de a doua tinerețe am întrebat direct de ce nu fac puțină curățenie dacă tot au sediul acolo. Domnul care părea relativ amabil s-a făcut că nu aude și ne-a mai întrebat o dată ce căutăm. Atunci când i-am spus că am vrea să știm care sunt planurile pentru Sectorul 6 și cine va candida din partea PNL s-a enervat de-a binelea și ne-a rugat să ieșim din sediu pentru că ”aici nu e loc de agitatorii lui Florescu”. Ne-a mai spus și câteva lucruri intraductibile așa că ne-am limitat la o simplă concluzie: PNL încă nu știe ce va face în Sectorul 6.

Gabriel Mutu – PSD

Nici el nu este foarte cunoscut în plan național. Poate în plan local și asta doar pentru că era la un pas să ajungă primar al Sectorului dacă în 2012 USL-ul ar fi mers pe mâna sa și nu pe cea a lui Rareș Mănescu.

Candidatura lui Gabriel Mutu se pare că era pregătită de multă vreme de către PSD, cam din momentul în care USL s-a rupt și social-democrații își căutau candidați în București pe care să poată conta. Deja senatorul PSD a început campania electorală neoficială prin diverse acțiuni (oameni îmbrăcați cu tricouri personalizate deja cu sloganul Gabriel Mutu – Alături de tine sunt văzuți des prin Sectorul 6, s-a demarat o campanie de curățenie sub numele de ”Cruciada Curățeniei” și e intens mediatizată pe Facebook, s-a înființat un club de bicicliști care are acțiuni permanente prin zonele defavorizat din sector).

În acest moment pare cel mai bine poziționat din punct de vedere personal. Probabil ca mașinațiunile politice centrale și o evoluție ciudată a Cazului Ponta care să ducă la declinul masiv al PSD să îi cauzeze mari probleme.

Ștefan Florescu – independent, probabil

În 2012 a vrt să fie primar. Vrea și în 2016. La prima încercare a început sub culorile PC și când șefii USL-ului l-au ales pe Rareș Mănescu, Florescu a ales să plece din partid și să candideze independent. Nu a obinut un scor prea bun, dar nici foarte rău.

Și de data asta ar vrea să candideze tot din postura de independent, deși pentru o ofertă bună ar putea accepta și o umbrelă politică.

Când îl întâlnești observi că e un om activ, poate un pic cam prea activ, care postează milioane de poze și texte despre ce face el împreună cu Fundația ”Din suflet pentru suflet”. Umblă prin sector, face curățenie, dă flori doamnelor și acum strânge semnături pentru demiterea lui Rareș Mănescu. Pare un tip voluntar și energic, dar fără un plan clar.

În ceea ce privește campania sa, am văzut că încearcă să folosească ideea de ”ne-am luat parcul, sectorul… șamd… înapoi” iar acțiunile sale plus textele pe care le publică respectă oarecum această linie.

*******

Cine va câștiga Primăria Sectorului 6, credem că e important să privim spre legea alegerilor locale care spune că cel mai bine clasat în primul și singurul tur de scrutin este și viitorul primar. PSD are o notorietate mare la nivel de sector și poate să pună în cârca PNL nereușitele și mandatul cu adevărat dezastruos al lui Rarel Mănescu. Marea problemă a PSD e guvernarea și cum vor reuși candidații partidului să se prezinte pe ei înșiși și nu neaparat partidul care că vor că nu vor va deconta anii de guvernare și scandalurile guvernării.

PNL pe de altă parte trebuie să se distanțeze de actualul primar prin acțiuni dure și repetate și să capitalizeze pe imaginea națională a partidului ca să poată ieși din situația în care este. Ar mai trebuie să vină și cu un discurs bine calibrat pe ”o altfel de politică”, dar pe acest culoar se insinuează Ștefan Florescu astăzi. Pentru ca PNL să prindă turnanta ar trebui să îi ia locul acestui independent. La rândul său, Ștefan Florescu ar trebui să aibă în câteva luni posibilitatea de a se așeza pe locul doi în sondaje astfel încât să poată emite pretenții la locul 1 atunci când se va vota.

Cu alte cuvinte, vom asista la o bătălie pe viață și pe moarte între Ștefan Florescu și Răzvan Mironescu, iar câștigătorul se va înfrunta cu Gabriel Mutu. Prima șansă la primărie o are acum Gabriel Mutu. Vom reveni cu o analiză pe situația din cursa electorală pe măsură ce vom primi noi amănunte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.