Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va face Guvernul?

partide

Dacă facem analiza pe baza estimării făcute de Curs Avangarde, care arată în felul următor:PSD 45, PNL 21, USR 8, ALDE 6, PMP 6, atunci vedem că PSD are prima șansă și aproape nu poate rata formarea Guvernului. Deși atributul desemnării este al Președintelui Iohannis, în aceste condiții PSD poate obține după redistribuire aproape 50% din mandate. Desigur, cifrele sunt estimări, va conta numărătoarea, probabil PSD va scădea un pic, pentru că nu sunt prinse ultimele două ore de vot în cifrele prezentate la exit. Este cunoscut faptul că votanții anti-PSD vin în proporție mai mare seara. De aceea, va conta enorm numărătoarea fiecărui vot. PSD s-ar putea să scadă, în același timp și PMP și ALDE nu se pot considera liniștiți la acest scor.

Așadar, varianta cea mai probabilă, pe această estimare ar fi un guvern PSD, ALDE.

Dacă PMP și ALDE nu intră în parlament, PNL mai poate spera la formarea unui guvern împreună cu UDMR, USR și cu grupul minorităților naționale. În condițiile în care PSD nu face 50% mandate după redistribuire, atunci va conta enorm jocul președintelui Iohannis și al negocierilor dintre partide. Dacă Iohannis îl va desemna pe Cioloș, atunci acesta va fi primul care va putea face o ofertă concretă partidelor care și-ar dori să intre cu orice preț la guvernare. Este un scenariu cu puține șanse de reușită, dar nu trebuie ignorat.

Concluzionând, ar putea fi cu șanse mici o alianță PNL, USR, UDMR, Minorități, dacă ALDE și PMP nu intră în Parlament.

O a treia variantă posibilă ar fi ca PMP să intre în parlament și ALDE să rateze. În acest caz, cresc șansele unui guvern PNL, PMP, USR, UDMR, Minorități.

După cum vedem, la acest moment, calculând pe baza acestor date, PSD are prima șansă să facă Guvernul. Pe de altă parte, UDMR va fi probabil curtat intens de PNL, pentru o salvare in extremis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.