Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va fi următorul Prim Ministru al României?

stirileprotv.ro

Da, știu, e duminică, lumea e la plaja, la bere, la relaxare. Nici dacă s-ar strânge Parlamentul azi în sesiune de urgență să îl suspende pe Iohannis, să îl dea jos pe Cioloș și să îl readucă premier pe Ponta, și tot nu s-ar mișca o frunză în această binecuvântată zi de vară.

Vezi și: SURSE - Liviu Dragnea a identificat marii dușmani din INTERIORUL PSD și ALDE

Dar tema chiar este una de actualitate. Și vine, culmea, ca o continuare firească a unei campanii pentru locale extrem de anostă. În mod normal, cu doar 4 luni înainte de alegerile parlamentare, ar cam trebui să știm care este oferta partidelor, cel puțin la nivel de nume propus pentru a fi premier.Și asta din mai multe motive:

- ai nevoie să îi construiești omului profilul de prim ministru. Să îi crești notorietatea.

- ai nevoie să faci din el o locomotivă a partidului (rol deținut, în mod tradițional, de candidatul la prezidențiale, pe vremea când parlamentarele și prezidențialele aveau loc simultan).

- ai nevoie să construiești un program de guvernare, o echipă cu care premierul să lucreze la acest program și din care să își aleagă viitorii ministeriabili.

La acest moment, nici unul din cele două mari partide politice din România nu are un astfel de nume.

Vezi și: ZVON UNPR la schimb cu SIE/ REACȚIA șefului UNPR

PSD:

- În PSD situația este una hilară. Pe de o parte Ponta ar face orice, și chiar face, pentru a reveni în prim planul politicii, și, de ce nu, pentru a-și recăpăta postul de prim ministru. Că e cam singur în bătălia asta, nu pare să conteze. Dragnea a ieșit și el, ieri, cu o declarație ce a inflamat imaginația multora. „Nu mă exclud ca opțiune de premier„, declarație venită din partea unui om ce are o condamnare penală, chiar dacă cu suspendare, ar stârni cel puțin zâmbete. Nu este cazul cu PSD. De la ei chiar te poți aștepta la orice.

PNL:

- Culmea, liberalii chiar au avut un premier pregătit pentru funcția asta. Ne amintim cu toții de faimosul „Prime Minister to be elected„ al lui Predoiu. Dar omul chiar se pregătea pentru asta. Până l-au sacrificat tocmai colegii săi. Iar în acest moment, pentru liberali nu faptul că Predoiu nu mai e variantă de premier e problema, ci faptul că duc o lipsă cruntă de cadre care să se poată înscrie măcar pe o listă scurtă. Vă invit doar la un exercițiu simplu: să îmi dați acum, pe loc, 3 nume de membri actuali ai PNL care să poată să fie luați în discuție pentru Prim Ministru. Poate Alina Gorghiu, și cam atât.

Despre celelalte partide nu mai are rost să discutăm.. Chiar dacă Băsescu se visează cel mai bun premier pe care l-ar putea avea România, chiar dacă Tăriceanu încă mai păcălește pensionarele cu incredibila sa perioadă de guvernare.

Cioloș:

Și uite așa ajungem și la răspunsul pentru întrebarea din titlu. Este evident că, la acest moment, Dacian Cioloș va fi nominalizarea lui Iohannis pentru un mandat de premier, unul întreg și asumat politic. Lipsa de alternative, eșecul clasei politice de a se reforma suficient cât să devină credibilă, o campanie solidă de branding personal din partea lui Cioloș, o societate civilă ce pare a îl susține puternic dacă va avea nevoie, toate acestea duc către un scenariu anticipat deja de multă lume: Cioloș prim ministru, cu susținere parlamentară largă de la toate partidele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.