Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine vrea să ne masacreze?

Există în spațiul public niște discuții despre "adevărata amenințare" care ne pândește și care este sau nu acoperită prin discursul corect politic. M-am gândit să fac o listă (aproape) sistematică.

Au reieșit categoriile de mai jos. Citind, țineți cont că discutăm e categorii cărora le aparțin ucigașii și nu de categorii de oameni care ar fi criminale în sine.

Categorii identitare

1. Albi creștini

  • În SUA: în special adolescenți cu acces la arme
  • Tot în SUA: polițiști
  • În Europa: categoria este mai puțin reprezentată dar Breivik compensează prin numărul victimelor.

2. Negri și simpatizanți în SUA: oameni care pretind că răzbuna negrii uciși de poliție

3. Musulmani jihadiști

  • În SUA: problema este în general ținută sub control, dar știm că există o influență propagandistică a ISIS.
  • În Europa: valul actual de atentate vorbește de la sine.

4. Japonezi. Practic acest articol e inspirat de recentul atac din Japonia. Japonezii au încercat toate soluțiile autoritariste care se presupune că ne asigură siguranța: sunt o societate ordonată, țin străinii la distanță de maluri, au polițiști în stradă, și închid (închideau) ochii la unele abuzuri ale poliției. Și tot nu au putut evita masacrul.

Categorii de... adaptare la realitate

Fanaticii. Cei mai mulți atacatori care ajung să ne sperie la TV au o motivație religioasă sau ideologică. Asta, odată, pentru că publicul consideră aceste știri ca fiind mai interesante. Apoi, în Europa cel puține, ucigașii ideologici fac mai multe victime.

Nebunii patologic. Unii ucigași sunt mânați de problemele psihice.

(Practic, avem nebuni simpli, nebuni fanatizați, precum și fanatizați care nu sunt nebuni.)

A treia categorie sunt proștii. Polițistul care a împușcat un negru în fața camerelor TV, spre exemplu, este prost. Tot prost este și tânărul care a încercat să omoare niște oameni cu toporul și...nu a reușit.

Și încă am mai putea combina categoriile, dar... aleg să mă opresc aici. Oricum, am exclus masacrele din afara spațiului occidental, crimele pasionale și activitățile infracțional "obișnuite")

*

Nu pretind că ,mai sus, am făcut o mare clasificare analitică. Doresc doar să atrag în atenția asupra varietăți cazurilor. De aici reies niște consecințe interesante.

Una este că trăim un moment de isterie colectivă, o emulație a oamenilor cu tendințe ucigașe. Altfel spus, trebuie să ne așteptăm ca valul să continue, până se va epuiza natural.

Există, cinic și politic vorbind, și o consecință bună: dacă valul se dovedește limitat în timp vom vedea unele reacții pro-autoritariste la alegerile care urmează. Dar măcar unele națiuni nu vor avea alegeri în perioada de vârf a isteriei generale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.