Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIOCNIRE VIOLENTĂ Hillary Clinton: Își bate joc de femei/ Trump: Bill Clinton a molestat femei

A doua dezbatere din SUA s-a concentrat foarte mult pe subiectul înregistrărilor în care Donald Trump poate fi auzit atacând femeile ( magnatul face comentarii obscene la adresa femeilor.). Trump a vorbit deschis despre subiect, dar a încercat să mute atenția asupra problemelor pe care le are familia Clinton, în special Bill Clinton, care este acuzat că a molestat femei.

Citește și: A II-a dezbatere televizată Hillary Clinton vs. Donald Trump: atacuri la baionetă între candidați

Vezi și: Donald Trump face anunțul: NU mă retrag! Sunt zero şanse să abandonez!/ VIDEO

Citește și: Principalele momente ale DEZBATERII dintre Donald Trump și Hillary Clinton/ VIDEO

Întrebat de prezentatorul CNN Anderson Cooper despre afirmaţiile sale sexiste şi obscene făcute în 2005, dezvăluite vineri, Donald Trump a răspuns că a fost "o discuţie de vestiar", dar "nu este mândru de ce a făcut" El a adăugat că are "mult respect pentru femei", după care a promis că va învinge gruparea jihadistă Stat Islamic. 


Invitată să reacţioneze, Hillary Clinton a afirmat că înregistrările dezvăluite vineri "reprezintă exact cine este" Donald Trump. 

În cele din urmă, Donald Trump l-a atacat pe fostul Preşedinte Bill Clinton. "El a maltratat femeile. Hillary le-a atacat, patru dintre ele sunt aici în seara asta", a spus el. 

După ce a respins acuzaţiile lansat de Donald Trump în legătură cu soţul ei, Hillary Clinton a dat asigurări că sunt false şi a citat-o pe actuala primă Doamnă, Michelle Obama: "Când încearcă să coboare discuţia, încearcă să o ridici".

magnatul face comentarii obscene la adresa femeilor.

Urmăriți dezbaterea în format livetext:

  • Un prim moment notabil al serii este sosirea celor doi candidați în sală. Cei doi au venit însoțiți de partenerii de viață, Bill Clinton și Melania Trump.

Întrebări din partea publicului:

Ultima dezbatere prezidențială ar putea fi numită ca una între copii de 12 ani. Credeți că sunteți un model pentru public?

Hillary: ”Am auzit foarte multe îngrijorări din partea profesorilor, dar este foarte important să ne învățăm copii că SUA este o țară măreață. Țara noastră este puternică și este esențial să ne asigurăm că avem cel mai bun sistem de educație de la gimnaziu și până la colegiu”.

Trump: Sunt de acord cu tot ce a spus Hillary. Am început această campanie pentru că eram obosit să spun că în această țară s-au întâmplat multe prostii. Am fost politician, urăsc să spun acest lucru despre mine, dar am fost și sunt politician. Când privesc la toate problemele actuale ale SUA nu pot sta deoparte.

Avem războaie foarte urâte, suntem ca pe vremea medievală. Mă uit și văd ce se întâmplă cu ISIS, dar eu vă spun că voi învinge ISIS.

!!!Trump răspunde acuzațiilor în urma scandalului legat de afirmațiile sale la adresa femeilor:

Trump: Ceea ce am spus în acel autobuz în urmă cu 11 ani, astea sunt lucruri pe care le auziți despre mine. Eu vă spun că nimeni nu are un respect mai mare față de femei decât mine.

Hillary intervine în discuție: Cred că este clar pentru toți cei care au văzut și auzit materialul respectiv că în acel material este exact Donald Trump. El a atacat femeile pe toată durata acestei campanii, mereu am văzut cum le-a jignit pe femei la TV, acesta este Donald Trump.

Se ajunge la primul atac. Trump o atacă pe Hillary Clinton că nu poate să facă absolut nimic pentru SUA, așa cum a demonstrat și în mandatul de senator.

Trump: Era o discuție de culise atunci, nu sunt mândru de ceea ce am spus atunci. Dacă vă uitați la istoria recentă a acestei țări și priviți la Bill Clinton, el a atacat femeile, s-a purtat oribil cu acele femei. Hillary le-a atacat pe acele femei.

Donald Trump a invitat în sală femeile care îl acuză pe Bill Clinton de viol.

Hillary: Mare lucru din ceea ce spune Donald nu este adevărat, dar el își conduce campania așa cum dorește. Îmi aduc aminte de ce spune Obama: ”Când ei te coboară, tu te ridici!”.

Donald Trump o atacă pe Hillary Clinton cu documentele de pe Wikileaks în care aceasta îl ataca pe Bernie Sanders, dar imediat lansează și atacul pe subiectul mail-urilor șterse.

”Dacă voi câștiga voi cere procurorului general să se ocupe de situația mail-urilor tale, cele 33.000 pe care le-ai șters. Oamenii sunt furioși, oamenii din FBI sunt nervoși. Oamenii au fost mințiți”

Hillary: Tot ceea ce spune Donald este o minciună! Ne-am obișnuit deja cu asta, el minte, minte și asta este ceea ce știe să facă el!

Hillary își asumă greșeala comisă în cazul folosirii unei adrese de mail private, însă afirmă că nu există nicio dovadă că acest cont a fost spart,

Trump revine: Și totuși, nu știa ce înseamnă litera C de pe document? Îi spun eu: classified! Și revin: ai șters 33.000 de email-uri după ce ai primit o citație din partea Congresului. Să-mi spuneți acum că nu a fost nimic greșit să ștergeți acele email-uri? Ar trebui să fiți la închisoare!

Hillary: Donald, știu că ești pus pe diversiune în seara asta. Hai să vorbim mai bine despre ceea ce vrem să facem pentru oameni!

***De remarcat că cei doi candidați au strategii diferite. Hillary la fiecare întrebare se duce către public și vorbește direct cu aceștia, în timp ce Donald Trump vorbește direct cu Hillary.

După o rafală de atacuri, cei doi candidați au trecut la o întrebare din public, legată de legea ”Obama Care”. Hillary promite că va rezolva această problemă, în timp ce Donald Trump susține că va înlocui definitiv programul lui Obama.

O femeie de religie islamică i-a întrebat pe cei doi candidați cum vor rezolva ura față de musulmani care există în SUA.

Trump: Da, este o problemă și trebuie să o recunoaștem. Musulmanii trebuie să vină și să vorbească despre aceste probleme. Trebuie să rezolvăm problema radical-islamismului. Problema este terorismul.

Hillary: Din păcate, s-au spus lucruri neplăcute despre musulmani. Am avut musulmani în SUA de la George Washington încoace, am pierdut unul foarte important prin pierderea lui Muhamad Alli. Musulmanii pot veni în SUA și atâta timp cât își fac treaba, cât timp respectă valorile SUA, cu toții avem loc în această țară. Trebuie să colaborăm. Să știți că nu suntem în război cu islamul, este o greșeală. SUA este o țară în care cetățeni ca noi toți trebuie să avem loc în SUA.

Trump revine în discuție și arată că imigranții, refugiații din Siria trebuie priviți cu multă circumspecție atunci când sunt primiți în SUA. Trump susține politica de interdicție a musulamanilor în SUA.

Hillary susține și ea interzicerea anumitor musulmani, însă arată că o astfel de măsură va fi foarte greu de implementat pentru că trebuie respectate drepturile oamenilor.

Trump susține că există pericolul ca pe teritoriul SUA să pătrundă criminali, lorzi ai drogurilor. ”Ea nu înțelege absolut nimic din această problemă, tocmai de aceea nu merită să fie președinte!”.

Hillary Clinton acuză Rusia că direcționează atacuri pentru a influența rezultatul alegerilor din SUA. ”Niciodată nu am avut parte de atacuri atât de intense. Putin face toate demersurile pentru ca Trump să devină președinte al SUA”.

Trump: L-ați invocat pe defunctul Lincoln. Este o mare diferență între dumneavoastră și Lincoln, unii nu mint, așa cum faceți dumneavoastră. Revenind la temă, nu-l cunosc pe Putin, dar cred că ar fi bine să lucrăm cu Rusia pentru că împreună am putea să învingem ISIS. Eu nu am afaceri în Rusia, nu știu nimic despre Rusia, adică știu, dar nu la modul că am interese în Rusia.

O întrebare din public despre taxele neplătite de Donald Trump:

Trump: Voi plăti taxe de sute de milioane de dolari, îndată ce se va termina auditul la care sunt supus. Hillary tot spune că eu nu-mi plătesc taxele, dar ea a fost în Senat. De ce nu le-ai schimbat cât ai fost acolo? Nu cumva și prietenii care te finanțează beneficiază de acest sistem? Ascultați-mă pe mine: eu voi micșora taxele, Hillary le va mări!

Hillary: Nimic din ceea ce spune Donald nu este adevărat. Donald se va îngriji doar de cei bogați, ca el. De fapt, el va crește taxele pentru clasa de mijloc, dar vor fi privilegiați cei bogați, marile companii.

Trump: Dacă erați un senator eficient, schimbai sistemul ăsta de taxe!

Hillary: Eu vreau să vă reamintesc că președintele are acest drept de veto! Să știți că am muncit din greu în mandatele de senator. Peste 400 de legi au numele meu pe ele.

Trump: Ai fost un dezastru ca senator! Un dezastru!

S-a trecut la o altă temă, iar cei doi candidați au fost întrebați ce vor face în Siria.

Hillary a început cu un atac împotriva Rusiei și îl acuză pe Vladimir Putin că a făcut toate eforturile pentru a menține regimul Assad. ”Rusia a decis să se implice în Siria și au decis și pe cine vor președinte în SUA, evident nu eu”.

Trump: Ea spune lucruri dure la adresa rușilor, dar programul nostru nuclear este mult în urmă, în timp ce ei sunt pregătiți. Ea vorbește împotriva lui Putin și de rebelii din Irak, din Siria sau din alte părți, dar nu știe despre ce vorbește. Ideea este că tot ce a făcut Hillary în politica externă este un dezastru. Uitați-vă ce s-a întâmplat, ce ați făcut: Iranul este mai important ca niciodată, Rusia este împotriva noastră, Siria este împotriva noastră. Iată ce ați făcut!

Trebuie să distrugem ISIS! De ce nu se poate face ceva în secret, să mergem și să ucidem liderii ISIS? De ce suntem atât de proști?

Hillary: Nu vom folosi trupele terestre în Siria, cred că este o greșeală enormă. Nu cred că trupele americane trebuie să ocupe Siria și sper ca atunci când voi fi președinte vom fi terminat deja cu ISIS.

Cei doi candidați au fost întrebați dacă consideră că pot fi președinți pentru toți americanii.

Trump: Eu voi fi un președinte al tuturor, eu voi schimba orașele, voi crea locuri de muncă, voi da puterea cetățenilor. Ceea ce a făcut soțul ei este un dezastru, ne-a lăsat compatrioții fără slujbe. Minte și doar vorbește. Ea este numai vorbe, fără fapte!

Hillary: Am încercat toată viața să fac ce pot pentru a susține famiile, copii. Trump vorbește mult despre acești 30 de ani în care am fost în serviciul public. Eu am început ca o tânără avocată care lupta pentru drepturile afro-americanilor, am colaborat cu hispanicii, alături de care am rezolvat multe probleme. Primesc multe scrisori din partea oamenilor și o mamă mi-a spus că unul dintre copii săi a întrebat-o dacă Donald Trump o va trimite înapoi în Etiopia.

Cei doi candidați au fost întrebați despre sistemul de justiție:

Hillary: Vreau să numesc judecători care știu meserie, oameni care au lucrat la cazuri concrete. Vreau ca această Curte Supremă să înțeleagă și să soluționeze problemele noastre. Vreau o justiție care să respecte căsătoriile, care să egalizeze șansele acestor persoane, să susținem egalitatea.

Trump: Vreau să găsesc un judecător la Curtea Supremă care să fie respectat, de încredere. Am găsit 20 de astfel de oameni, care sunt respectați și buni profesioniști.

Trump schimbă subiectul și arată că el investește peste 100 de milioane de euro în campania sa electorală. El a întrebat-o pe Hillary de ce nu investeșete mai mult în propria campanie și preferă să ia de la finanțatori.

Hillary a evitat subiectul și nu a răspuns la întrebarea lui Trump.

Cei doi candidați au fost provocați să spună un lucru pe care îl respectă unul la celălalt:

Hillary: Eu îi respect copiii. Copiii săi sunt oameni buni, devotați, muncitori ceea ce spune mult despre Donald Trump.

Trump: Eu consier că declarațiile despre copiii mei sunt extraordinare și vreau să vă mulțumesc. Respect la Hillary faptul că nu renunță, că este o luptătoare. Chiar dacă nu sunt de acord cu multe dintre ele ideile pentru care luptă, îi admir puterea de luptă.

 

Multi lideri republicani si-au retras sprijinul, iar unii i-au sugerat chiar sa renunte la cursa, idee respinsa insa ferm de Trump.

Pana si sotia omului de afaceri a catalogat comentariile lui drept "inacceptabile si jignitoare". Dupa ce inregistrarea a iesit la iveala, Trump si-a cerut scuze.... cu jumatate de gura.

 

 

Comentatorii se asteapta ca noul scandal, aparut cu o luna inainte de alegeri, sa subrezeasca si mai mult imaginea lui Trump in fata alegatoarelor americane. Inainte ca inregistrarea sa fie facuta publica, aproape 70% dintre acestea spuneau ca nu au o parere buna despre candidatul republican.

La fel gandesc si cativa colegi de marca din partid. Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor a declarat ca este dezgustat, iar un alt congressman din Utah a fost si mai categoric.

Jason Chaffetz, congressman: "Sunt unele dintre cele mai oribile si insultatoare declaratii pe care ti le poti imagina. Iar acele scuze? Alea nu au fost scuze.. Si-a cerut scuze ca a fost prins."

Incidentul va fi cu siguranta exploatat la urmatoarea dezbatere intre Donald Trump si Hillary Clinton, care are loc duminica noapte spre luni dimineata, adica ora 04.00, ora Romaniei.

Tot mai multi republicani isi resping propriul candidat: Donald Trump

"Destul! Donald Trump nu ar trebui sa fie presedinte. Ar trebui sa se retraga. Ca republicana, sper sa sprijin pe cineva care are demnitatea si statura pentru cea mai inalta functie in cea mai mare democratie din lume", a declarat sambata Condoleezza Rice, fosta secretar de stat sub presedintia lui George W. Bush, conform Agerpres.

Comunicatul ei de sambata, citat de DPA, se inscrie intr-o serie de apeluri similare din partea unor personalitati din Partidul Republican, dupa ce candidatul partidului, Donald Trump, a fost nevoit sa-si ceara scuze pentru comentarii si afirmatii vulgare despre femei, inregistrate in 2005 si publicate vineri de Washington Post.

S-au adaugat insa reprosuri, delimitari si retrageri ale sprijinului pentru candidatul propriului lor partid din partea unor republicani, printre care chiar guvernatorul statului Indiana, Mike Pence, care ar urma sa fie vicepresedinte daca Trump este ales presedinte.

Pe lista republicanilor care l-au criticat Trump s-au adaugat, dupa presedintele partidului, Reince Priebus,numele senatorului John McCain, si el candidat la presedintie, in 2008, si ale rivalilor lui Trump din alegerile primare de anul acesta, Carly Fiorina, Ben Carson and John Kasich. In total, 25 de membri republicani ai Congresului SUA - 11 senatori si 14 congresmani - fie i-au cerut lui Donald Trump sa renunte la candidatura, fie si-au retras sprijinul pentru el.

Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator republican al statului California, care a intrat in politica venind din industria divertismentului, ca si Trump, a declarat ca nu-l va vota.

"Pentru prima data de cand am devenit cetatean (american - n. red.) in 1983, nu voi vota cu candidatul republican la presedintie", a scris pe Twitter starul din Terminator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.