Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș, abandonat de liberali. Dezamăgire și demobilizare. Măsuri fără precedent luate în campanie

Liberalii nu  reușesc  să-și regăsească suflul  pentru a duce   o campanie de succes în teritoriu.  În loc să își securizeze pozițiile, să  își fidelizeze alegătorii, să aibă o strategie foarte bine pusă la punct  care  să  țină  cont de toate   variabilele ce pot  apărea,  liderii liberali de la București  se  bazează, aproape  exclusiv, pe cartea numită Dacian Cioloș  și  acțiunile acestuia  din fruntea Guvernului.  Tactica nu  doar  că nu  nu dă roade, dar unii liberali dezamăgiți de efectul  nesemnificativ la nivelul electoratului local, au abandonat strategia  pro-Cioloș și caută să salveze ce mai pot, pentru a înregistra  un scor decent la parlamentare.

Vezi și: SCANDAL la Antena 3 între Dana Grecu și un lider PNL: Cei doi și-au aruncat CUVINTE GRELE

Oficial,  pe orice post de televiziune ajung, liderii liberali  se  arată încrezători în șansele lor de a lua un scor  mai mare decât cel obținut la   ultimele alegeri alocele, adică peste 30%.  În calculele lor,  liberalii mizează  atât  pe  cota de încredere de care se  bucură președintele  Klaus Iohannis, dar și premierul Dacian Cioloș. Ambii  sunt mult peste cota partidului, dar liberalii se  confruntă  cu o dificultate  esențială: nu reușesc  să transpună procentele celor doi în procente pentru partid, susțin surse din conducerea PNL.

"Activul de partid este aproape total  demobilizat. Întrunirile electorale par niște  parastase. Niciodată, în  atâția ani de făcut politică nu  am  văzut  activiștii atât de  demobilizați. Campania  door  to door nu are aproape niciun efect. Oamenii au avut  așteptări de la Iohannis, l-au votat, dar  de atunci până în prezent nu au văzut nimic  făcut pentru ei și ne spun  de la obraz asta", ne-a  explicat un lider din conducerea   PNL stadiul campaniei  din teritoriu.

În plus,   activiștii  locali se  simt  trădați de Iohannis. Pe  fondul creșterii USR în preferințele electoratului, mulți cred  că acest  lucru a  fost posibil cu  binecuvântarea Cotroceniului, pe același tipar că, dacă avem un guvern tehnocrat, vom avea și un partid de tehnocrați, și că tehnocrații salvează tot.

Citește și: Lider PNL: Iohannis ne poate duce la guvernare, dar de acolo direct la groapă

Nici  folosirea lui Cioloș ca atuu de campanie nu  are efectul scontat. După ceva ezitări,  Cioloș și-a dat acceptul ca imaginea  sa să poată  fi folosită în campanie de către liberali. "Sunt (pe afişe - n.r.) pentru că PNL mi-a propus să mă sprijine pentru un nou mandat, la fel ca un alt partid, USR. Am acceptat de principiu acest lucru, dar am spus foarte clar că nu mă implic în campania electorală. Nu o să mă duc să le spun oamenilor cu cine să voteze",  spunea, acum  câteva  zile, premierul  asumat de liberali.

Liberalii au împânzit rapid țara  cu  afișe cu  chipul  și platforma lui Cioloș, dar în van. Premierul  nu are priză la  electoratul din teritoriu, susțin sursele citate. "Ai noștri se  îmbată cu apă rece. Dacă reușim  să luăm 26%, hai 28%, la modul în care decurge campania să fim  norocoși.  Pesediștii au jucat  mai bine decât noi cartea măsurilor sociale.  Acum  încercăm  să recuperăm terenul  cu legea salarizării unice, dar e prea târziu. Nu s-a întâmplat mai nimic  după alegerile prezidențiale, de asta nu ne mai crede nimeni  acum că venim cu ceva  bun", ne-au  explicat sursele citate.

Lucrurile merg atât de prost  cu campania pro-Cioloș încât unii  lideri de filiale județene, descurajați, au luat decizia de a  retrage  toate   afișele  și bannerele  cu Cioloș de  pe piață și să comande altele  noi , cu  săgeata liberală  însoțită numai de imaginile   unor candidați locali la parlamentare, ne-au mai dezvăluit  sursele citate.  Astfel de cazuri  pot fi regăsite în  zona  Caraș, Galați, Iași, dar și în Oltenia.

Altă cauză a acestei lipse de apetență pentru campanie  o constituie însuși modul de selecție a candidaților la parlamentare.  Liberalii nu sunt  dispuși  să fie tratați ca  masă de manevră și de muncă, în condițiile  în care  o parte  din candidați  au fost impuși pe liste de la centru. În plus, mult  trâmbițata finalizare a fuziunii  între  fostul PDL și vechiul PNL  este departe de a  fi o realitate și continuă să afecteze bunul mers al lucrurilor în filiale, inclusiv  desfășurarea unei campanii electorale de succes, ne-au mai precizat surse din conducerea liberală.

În continuare, în teritoriu,  cele două tabere există, se ceartă,  fiecare suspectează că celălalt vrea  să-i tragă preșul de sub  picioare, în timp ce  non -combatul pentru  proprii  candidați înflorește.  Un semn clar al acestor  lupte instestine este dat  și de creșterea aripilor  din cele două foste partide -  ALDE și PMP, care  continuă  să primească refugiați din PNL, semn că în rândurile liberalilor, în loc de  a se  bate cu contracandidații și a  se mobiliza pentru campania electorală,  lupta  continuă între  taberele  aduse împreună de procesul de fuziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.