Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș adoptă năravul lui Pinocchio în scandalul impozitării veteranilor

florin puscas

Dintre premierii români din ultimii 26 de ani, Dacian Cioloș mi s-a părut cel mai decent. Nu doar pentru accentul lui molcom de Sălaj, de la o aruncătură de băț de locul în care am crescut, ci pentru atitudinea și discursul din care răzbat bunele intenții. Simpatia personală face scandalul din aceste zile și mai amar. Dacă nevoia de ripostă politică este de înțeles, cu adevărat dezamăgitor este apelul la mistificări.

Un scandal a izbucnit după ce veteranii de război s-au trezit cu decizii de impozitare a unor proprietăți, pe cota parte deținută de alți membri ai familiei, în contextul în care noul Cod Fiscal prevede scutirea de impozit. Dragnea îl amenință pe Cioloș cu moțiunea de cenzură, iar Cioloș, în loc să-și asume greșeala, aruncă „pisica moartă” înapoi în curtea PSD, a fostului Guvern Ponta mai precis.

Ponta și Dragnea sunt penali și antipatici, iar Cioloș e onest și spălat, deci sigur premierul spune adevărul. Acesta pare să fi fost raționamentul folosit inclusiv în presă. Nu-mi face nicio plăcere să vă stric reflexele mentale, dar în acest caz premierul Cioloș, intenționat sau din neștiință, a lansat  în spațiul public o mistificare cusută cu ață albă. Dacă ar fi să adoptăm varianta optimistă, am putea crede că întregul episod își are originea în lipsa de experiență a premierului în domeniul minciunilor sfruntate.

Și acum explicația logică, disponibilă la un click distanță pentru oricine ar fi vrut să comenteze în cunoștință de cauză:

Noul Cod Fiscal, ART. 456 - Scutiri

(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:

r) clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război;

Așadar, Codul Fiscal prevede clar că veteranii de război, văduvele veteranilor de război sau văduvele nerecăsătorite beneficiază de scutire la impozitul pe clădiri sau pentru terenuri când acestea sunt deţinute în proprietate sau coproprietate. Problema impozitului apare din prevederile HG 159/2016, publicată în aprilie. Din dorința de a restrânge lista celor care beneficiază de scutiri (la fel ca în vechiul Cod Fiscal), Guvernul Cioloș a introdus pe lista celor care plătesc impozit și soțiile veteranilor de război, forțând o defalcare care nu se face decât în caz de divorț. Astfel, dacă noul Cod Fiscal prevede scutirea pentru toată proprietatea, conform HG, scutirea se aplică doar pe cota parte deținută de veteran.

Hotărârea nr. 159/2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016

E. Titlul IX "Impozite şi taxe locale"

3. La punctul 23, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins: "(41) În aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, în cazul clădirilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pe clădiri se acordă corespunzător cotei-părţi din dreptul de proprietate asupra clădirii."

Întregul scandal a pornit de la Hotărârea de Guvern, nu de la Codul Fiscal conceput de vechiul Executiv. Textul legal sursă, legea noului Cod Fiscal, lege organică, acorda scutirea pentru clădire în sers larg, ținând cont de ipoteza coproprietății. Textul de interpretare din HG nu este doar necesar, ci este și neconstituțional. Se adaugă restricții la o lege organică printr-un act normativ cu rang inferior.

UPDATE: Un comentariu lămuritor de la Sebastian Bodu, fost șef ANAF, poate fi citit AICI!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.