Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș: Guvernul meu nu are legitimitate politică, îmi dau demisia

Dacian Cioloș despre cererea PNL de a reveni, prin ordonanță de urgență, la votul pentru primari în două tururi: ”E o decizie politică asta, mai ales că e vorba de alegeri. Guvernul pe care îl conduc este independent care nu e implicat politic  și nu cred că e democratic ca un Guvern sa modifice prin OUG o lege politică.”

În spatele declarației lui Cioloș stă altceva: vicepremierul său e Vasile Dâncu și nu vrea să rămână fără susținerea PSD. Nu e vorba de susținerea guvernului, că nu există riscul ca PSD să trântească guvernul. E vorba de prietenie politică, perspective de viitor și susținerea lui Cioloș în general. Dar haideți să ne facem că nu ne-am prins și să analizăm declarația lui Cioloș în esența sa, din punct de vedere al regulilor democrației.

Conform declarației premierului, guvernul Cioloș în sine nu este democratic, este un guvern impus prin forță sau picat din cer, nu o instituție politică, legitimată politic de către Parlamentul României, prin votul de învestire.

A spune despre un guvern că nu este implicat politic e ca și cum ai spune că apa nu e udă. Guvernul pe care Dacian Cioloș îl conduce este un guvern implicat politic. Nu există guvern neimplicat politic. Guvernarea în sine este politică. Parlamentul și guvernul sunt parte a politicii și sunt rezultatul alegerilor politice. Dacian Cioloș a fost desemnat prim ministru, funcție eminamente politică, de Președintele României, funcție la fel de politică. Președintele României a fost ales în urma unor alegeri politice, la care a participat ca om politic, candidat al unui partid politic și în care a prezentat alegătorilor un program politic. Guvernul Cioloș a prezentat Parlamentului României un program politic și a fost votat politic de parlamentari, toți oameni politici, care au fost aleși în Parlament din partea unor partide politice, în cadrul unor alegeri politice. Acest Parlament, expresia cea mai puternică a politicii și democrației, a votat guvernul Cioloș.

Guvernul Cioloș nu se află în funcție printr-un miracol al Divinității. Nu a picat din cer. Nu se află în funcție printr-un ucaz sau decizie a unei instanțe superioare. Doar politica îi dă legitimitatea de a exista și funcționa. Guvernul Cioloș este democratic fiindcă a fost votat de Parlamentul României, de parlamentari aleși în alegerile din 2012, oameni politici, reprezentantți ai unor partide politice.

Însă Cioloș vrea să spună că el nu se bagă în politică, că el și guvernul lui sunt deasupra politicii. Nu e primul ”tehnocrat” care ocupă toată viața funcții politice și căruia îi pute politica. Elita conducătoare a nației e plină de tehnocrați care strâmbă din nas la politică dar care toată viața au primit funcții politice de la cei care au luptat, s-au băgat în mocirla politică și au câștigat cu voturi dreptul de a-i numi în funcții pe cei ca Cioloș.

Cioloș, ca prim ministru, este unul dintre cei mai importanți oameni politici ai țării și conduce una dintre cele mai importante instituții politice, Guvernul. Dacă nu vrea să facă politică, are toată libertatea din lume să-și dea demisia și să se apuce de o activitate în care nu va fi numit de oameni politici, mandatați prin vot de alegători.

Premierii, miniștrii, secretarii de stat, comisarii europeni, directorii de agenții și toți cei din administrația centrală și locală se află în funcții datorită votului dat de alegători în alegeri politice. Rolul lor este să facă politică și să pună în aplicare un program politic votat de alegători.

Protestele care au dus la căderea guvernului Ponta și înlocuirea sa cu guvernul Cioloș au fost proteste politice, o formă de manifestare politică a presiunii populare auspra politicienilor. În urma acestor proteste, Ponta a luat o decizie politică și și-a prezentat demisia.

Poate că lui Cioloș îi pute politica, dar nu trebuie să uite că se află acolo fiindcă este susținut politic de Parlamentul României și mandatat, tot de Parlamentul României, să aplice un program politic.

Poate că guvernul Cioloș e doar tolerat de Parlament și rolul lui e să pună în aplicare programul guvernului Ponta. Nu poate. Sigur.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.