Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș, independent până la capăt!

dacian ciolos

Dacian Cioloș a acordat un interviu celor de la Ziare.com, acum, la mijlocul campaniei. Scopul - delimitarea de PNL și USR, poziționarea ca ”premierul independent” . A încercat și a reușit să dea o palmă atât USR-ului cât și celor de la PNL . La prima vedere, ai putea spune că Cioloș a jucat corect, reafirmând din nou faptul că este ”independentul politic”, tehnocratul, cel care se ocupă doar de treburile țării.

Decizie istorică: Ce au anunțat cei din Crimeea?

Simț politic zero, joc politic dublu, îngâmfare?

De ce acum, la jumătatea campaniei, face toate aceste aprecieri? Nu știe că PSD are un avans foarte mare care îi oferă prima șansă să emită pretenții pentru fotoliul de premier, chiar dacă Iohannis are atributul desemnării? Nu cred că în tot Palatul Victoria nu există un consilier care să îi atragă atenția lui Cioloș și să îi spună că un astfel de interviu poate fi exploatat politic de către adversar. Nu cred că nu realizează că sapă o groapă între el și USR-PNL. De asemenea, nu cred că premierul nu a înțeles  faptul că PNL și USR pot obține scorul necesar pentru asigurarea unei majorități doar dacă merg în tandem cu măria Sa. Este cam singurul asset pe care aceste două partide îl au acum. Unii oameni mai idealiști ar putea întreba: dar de ce să își sacrifice Cioloș imaginea pentru a le da o șansă celor două partide?

Răspunsul la această întrebare poate fi pe mai multe dimensiuni:

1) Cioloș a ajuns premier și a guvernat cu sprijinul PNL

2) Dacă cele doua partide pierd, Cioloș va rămâne cu o imagine bună și atât. Nu va mai fi premier, nu va mai putea să își ducă mai departe proiectele la care ține atât. Pierde el, pierd PNL și USR și câștigă... PSD . Sau va fi Cioloș premierul unei alianțe care are în componență și PSD-ul?

Joc politic dublu?

Poate Cioloș încearcă să se distanțeze și să rămână cât mai neutru, sperând astfel să își păstreze postul în orice variantă de guvernare.

Acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă ar exista un scenariu în care PSD și PNL ar ajunge la o alianță post electorală. Greu de crezut la această oră, dar dacă ne gândim că Dragnea pare uneori ”ghidat” de niște forțe externe, am putea lua în calcul și acest scenariu.

În acest caz, într-adevăr, Cioloș trebuie să își păstreze cât se poate de mult ”neutralitatea”, să aibă discursul: eu am lansat un program care sper să fie susținut de forțele politice responsabile. Da, trebuie să păstreze aparențele, astfel încât PSD să înghită ”broasca” și să accepte o alianță impusă.

Îngâmfare?

Am mai văzut această tipologie și la Răzvan Ungureanu. Și el se credea ”assetul” lui Băsescu și al PDL. Știa că este singura variantă de premier și și-a permis să ignore partidul. Vă mai aduceți aminte discuțiile de atunci, PDL trebuia să îi ofere susținerea în Parlament. El nu avea nicio treabă. Rezultatul? Într-o zi a fost istorie, a picat cu brio în parlament, iar cota lui de încredere a ajuns la jumătate în doar două luni de zile. Pentru că așa e în politică, când nu mai ești în funcție îți scade și cota.

Nu știu dacă domnul Cioloș a căzut și el în această capcană și se crede ”assetul” lui iohannis și al PNL, dar politica este mult mai perversă. S-ar putea într-o zi să vadă că partidele înghit o perioadă, dar doar o perioadă.

Peste trei săptămâni vom vedea ce a fost azi în mintea lui Cioloș. Până atunci, vedem că PNL și USR au primit o lovitură în plex, fix la mijlocul campaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.