Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș influențează alegerile... cu legea în mână

ciolos la vot

Guvernul a adoptat OUG care permite transportul gratuit al elevilor și studenților până la localitatea de domiciliu (unde pot vota) și înapoi.

„Elevii și studenții cu drept de vot vor beneficia de transport gratuit, pe calea ferata, din localitățile în care studiază, în cele de domiciliu și retur, în perioada 8-12 decembrie, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată astăzi de Guvern.

Măsura are scopul să asigure dreptul la vot al elevilor și studenților și răspunde solicitării Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România ANOSR”, spune guvernul pe  Facebook.


Observăm că drumul dus este pus pe data de 8, astfel încât să se asigure și o mini-vacanță celor care binevoiesc să voteze.

Această decizie pune anumite probleme de democrație și, poate, de constituționalitate. Asta deoparece studenții nu sunt singura categorie în situația de a nu fi în ziua de votului la localitatea din buletin. O decizie corectă ar fi trimis oricui vrea să meargă până acasă și înapoi. Dovada nevoii s-ar fi făcut prin însuși faptul că îți cumperi biletul altundeva decât în localitatea de domiciliu.

Dacă statul român ar formula o opinie, probabil ar zice că este prea greu și prea scump. Dar acesta este un fals motiv.

Românii din străinătate sunt discriminați într-un mod asemănător. Cei ce au stabilită reședința legală unde locuiesc, aceia beneficiază, restul nu. Asta ca să nu mai vorbim că nu există vor prin corespondență  pentru cei ce se află în România.

Implementarea propunerilor coaliției Politică fără Bariere, și a altor ONG-uri care ar fi permis un acces larg la votul prin corespondență ne-ar fi scutit de aceste probleme alambicate. Dar, în loc să dea acces larg, statul extinde dreptul de vot în mod treptat, adăugând din când în când câte o categorie de oameni.

Ori, asta este echivalent cu influențarea alegerilor. O categorie care are anumite trăsături de statut legal poate avea, ba chiar este probabil să aibă, și anumite trăsături sociologice care pot să influențeze votul. Altfel spus, emigranții au o probabilitatea de a vota altfel decât migranții interni. La fel, migranții interni studenți (deci tineri) vor avea o distribuție diferita a votului în comparație cu migranții interni maturi.

Mie mi se pare probabil că domnul Cioloș caută să încline votul spre USR/PNL. Dar să zicem că mă înșel. Poate că beneficiarii sunt înclinați să susțină... UDMR. Să zicem, sub această presupunere, că studenții/elevii au fost selectați doar pe o logică a comodității. Adică acest monstru de incompetență birocratică care este statul român a zis că nu e în stare să gestioneze și alte categorii.

Nu contează. Elevii și studenții sunt o categorie demografică specifică. Ei au interes și preocupări specifice care le influențează intenția de vot. Ordonanța Guvernului, cu intenție sau doar din culpă, favorizează partidele „iubite” de tineri. Iar asta influențează integritatea alegerilor.


(Autorul acestui articol a militat pentru modificări la Legea votului prin corespondență care să permită aplicarea sa și pentru cei ce trăiesc în România. Nu a avut succes.)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.