Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș, liantul dintre PNL și USR

Dacian Ciolos GDS

După alegerile parlamentare, Dacian Cioloș s-a văzut în situația de a nu găsi ușa deschisă nici la PNL nici la USR, deși își anunțate categoric dorința de a continua în politica internă. A fost nevoit așadar să o apuce pe drumul mai lung și mai anevoios, acela al construirii de la zero a unei platforme în numele căreia să vorbească.

Cu câteva zile în urmă, USR și-a ales noua conducere. Chiar dacă Nicușor Dan și-a apărat cu succes poziția de președinte, echipa care a fost aleasă în jurul lui e compusă, în mare parte, din oameni pro-Cioloș. E de presupus așadar ca în perioada următoare, fostul premier și echipa sa din Platforma România 100 să colaboreze din ce în ce mai strâns cu USR.

Dacă Nicușor Dan nu și-a dorit o colaborare strânsă cu Cioloș, pe același principiu a mers și în relația cu PNL. S-a ferit aproape întotdeauna de o asociere cu liberalii, chiar și în cazurile aplicate, de moment.

Apariția platformei România 100 poate însemna un restart pentru „dreapta” românească. Dacă PMP joacă la două capete, cu numele în opoziție dar legat de PSD prin pricina anumitor interese din justiție, este vital pentru opoziție ca PNL și USR să fie capabile să colaboreze.

Profilul lui Cioloș este diferit de cel al lui Nicușor. Dacă președintele USR își dorește tot timpul maximum dintr-o situație, Dacian Cioloș este pare mai predispus la compromisuri constructive, mai ancorat în realitatea de zi cu zi.

Prin prisma alegerii noii echipe de conducere a USR, Cioloș va putea influența într-o oarecare măsură luarea deciziilor politice ale partidului. Presupunând că și liberalii vor fi deschiși colaborării cu USR, așa cum au dat semnale în trecut, acest lucru nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru opoziția anti-PSD.

Iar o opoziție puternică, care să-și miște pașii în sincron în momentele cheie, îi va obliga pe cei din PSD să fie mai temperați în luarea deciziilor. Și, până la urmă, o majoritate PSD-ALDE mai temperată în momentele importante, precum cazurile din justiție, nu poate fi decât benefică pentru starea democrației românești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.