Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș, noul Macron. Coșmarul din visele lui Ludovic Orban. Planuri țesute în jurul fostului premier

Perspectiva unei reveniri în forță a fostului premier Dacian Cioloș provoacă încă fiori unora din liderii  politici de dreapta. Abia  confirmați  la Congres sau urmând să intre în  bătălia  alegerilor interne de partid,  toți sunt peocupați de acțiunile  fanilor fostului premier care vor să-l transforme într -un  Macron al României.

Daniel Dragomir, replică incendiară pentru Marincea: 10 firme care ar fi protejate de SRI

În PNL, totul se joacă  până la viitoarele alegeri   europarlamentare,  testul pentru noua  conducere de partid. Ales  acum trei luni președinte al PNL, Ludovic Orban nu are liniște.  Bate filialele pentru consolidarea sprijinului,  caută să schimbe  statutul pentru a oferi mai multă putere  conducerii centrale de la București în detrimentul  liderilor de filiale și caută să-și recruteze o echipă de consilieri personali, care să-l asiste îi să-l sfătuiască în acțiunile viitoare.

În paralel, o parte  din cei care i-au sprijinit candidatura  acum trei luni caută  "omul nou", mai potrivit propriilor interese. Potrivit unor surse liberale, unii dintre  liderii  liberali în special cei din Ardeal, dar  și perdanții alegerilor interne  prospectează piața pentru  un posibil înlocuitor, în cazul în care problemele lui Orban în justiție s-ar complica sau performanța  acestuia ca lider ar trage mai jos  partidul în sondaje în loc să-l ridice.

Planul este  însă unul cu bătaie lungă și vizează atât o strategie pe plan intern, cât  și una înafara partidului, care vizează îndeosebi USR și platforma lui dacian Cioloș. În  timp ce  în interiorul partidului se caută  liderul de paie care să fie aruncat în față de către liderii de filiale,  dar care să fie acceptat de majoritatea din partid, în exterior, acțiunile lui Cioloș sunt urmărite  cu interes de această tabără.

Și nu doar de ei. Potrviti surselor citate, Ludovic Orban este  conștient de intențiile unor oclegi de partid și este  și el preocupat de ce va face Dacian Cioloș pe  viitor. Deocamdată, fostul premier a arătat  că nu este  interesat de  intrarea în politică, preferând mai degrabă  să activeze în  zona societății civile. Dar timpul a demonstrat  că opțiunile de astăzi nu sunt  neapărat cele de mâine.

În USR,  evoluțiile interne  din ultima vreme  ar putea provoca pe viitor  și o schimbare în atitudinea lui Cioloș.  Fostul său ministru de la Cultură, Vlad Alexandrescu și-a anunțat candidatura la șefia USR, după retragerea lui Nicușor Dan din partid.  Contracandidații senatorului USR sunt deja deputații Dan Barna și Cristian Seidler, alegerile urmând să aibă loc pe 28 octombrie la Poiana Brașov.

Pentru liberali și nu numai  candidatura  fostului ministru a fost  interpretată  ca un prim semnal al unei eventuale  strategii de resuscitare a lui Dacian Cioloș de către USR, prin  efectul importului de foști colaboratori ai acestuia din perioada guvernării.

"Sunt unii din USR, dar și de la noi care văd încă un Cioloș profilul  de lider de partid, după modelul Emmanuel Macron, capabil  chiar să unească dreapta. Suficient pentru a fi considerat  o soluție de rezervă bună de folosit împotriva actualei conduceri", mai sus'in sursele citate.

Preocupat de aceste jocuri de culise este  și Ludovic Orban. Într-o discuție la cafea, avută  săptămâna trecută, cu o serie de lideri liberali locali la Galați,  liderul PNL  se arăta  îngrijorat de lipsa de coeziune din partid și de faptul că unii colegi, în loc să se mobilizeze pentru a ridica partidul în sondaje, preferă mai degrabă să se uite la soluții de import.

"Știe  că  e considerat de mulți colegi ca fiind soluția de compromis, adoptată  la ultimul Congres pentru a evita  conflicte interne sau chiar sciziunea PNL, răspunsul la tentativa vechii conduceri de a-l impune pe Cristian Bușoi. O astfel de situație  nu  presupune  un sprijij real, venit  din convingere, ci doar unul conjunctural, care se poate destrăma oricând. Cu asta se luptă acum și încearcă să remedieze, dar modificările cu care va veni la  Consiliul Național  pentru modificarea Statutului vor  agrava  și mai mult situația", cred sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.