Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș a decis - alegeri pe 29 februarie

evz.ro

Cam așa ar trebui să sune anunțul publicat în Monitorul Oficial care să rezolve cu adevărat dezbaterea care a înfierbântat mințile politicienilor de la noi. Nu trece zi în care să nu auzi pe la televiziunile de știri dezbateri extrem de aprinse despre cum:

- Cioloș face jocul liberalilor, stabilind data alegerilor târziu în decembrie.

- Cioloș e al pesediștilor, încălcând Constituția și punând alegerile înainte de termenul legal, doar ca să vină mai mulți susținători ai PSD la vot.

Fie doar și din acest punct de vedere, România este cu adevărat un caz aparte, bun de studiat. Ca partid politic, de orice coloratură ai fi tu, unicul moment în care contezi este acela când trebuie să știi să îți mobilizezi electoratul să vină la vot, să îți gireze proiectele politice, să își dea votul pe numele de politicieni propuse de tine.

Dacă nu ești în stare să faci acest lucru, înseamnă că nu ai nimic de-a face cu politica.

Iar data când au loc alegerile ar trebui să fie cel mai nesemnificativ aspect pe care să te bați cu atâta ardoare. Suntem la doar 3 luni de debutul campaniei electorale și partidele politice nici măcar nu au oferit un teaser de proiect de guvernare. Despre numele propuse pentru Parlament aflăm când se mai bat câte unii prin ședințe, cât despre nume de premier, de posibili ministeriabili, fiecare după cum îl duce imaginația.

Tot zgomotul politic din aceste zile se reduce la:

„Nu vrem alegeri în 11 decembrie, e prea târziu în iarnă, dacă ninge abundent? Dacă se îmbată oamenii, mai ales că începe și perioada de tăiat porcii?„ sau „Cum să facem alegeri pe 27 noiembrie? Asta ar însemna să vină puțină lume la vot, oamenii își vor prelungi concediile de 1 decembrie„

Totul s-ar rezolvat atât de simplu dacă ne-am uita în Constituție:

Art 63 (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.„

Ultimele alegeri au avut loc pe 9 decembrie. Constituția îți arată clar ce și cum. Dar vorba doamnei Jipea, ce e aia Constituția? Tocmai de aceea, dacă aș fi în locul lui Cioloș, aș alege varianta 29 februarie. Cade o dată la 4 ani și nu e nici prea aproape de Crăciun, să fie oamenii leneși, nici prea departe de respectarea legii. Și în plus de asta, ar putea să impună și o nouă regulă. Odată vin la vot doar pesediștii, peste 4 ani doar ceilalți. Și așa avem și alternanță la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.