Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloş despre Preşedinţia la Consiliul UE: România,obligată să-şi asume o viziune legată de UE

Dacian Ciolos GDS

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, marţi, că Preşedinţia României la Consiliul UE în prima jumătate a anului 2019 reprezintă "o oportunitate" şi "o responsabilitate", iar ţara noastră trebuie să-şi asume "o anumită viziune" legată de Uniunea Europeană. "Preşedinţia aceasta rotativă este o oportunitate şi o responsabilitate în acelaşi timp şi acum depinde cum o să o tratăm. (...) Cred că România e obligată de destin, în perioada următoare, cumva, să-şi asume o anumită viziune legată de Uniunea Europeană, ceea ce ne-am cam ferit să facem de când am intrat în Uniunea Europeană, pentru că, probabil, pentru multă lume, şi mai ales în mediul politic, pentru politicieni, probabil că e mai confortabil să alimentezi ideea aceasta de periferie europeană: noi suntem la periferie, noi nu prea contăm", a afirmat Cioloş, la GDS, în cadrul dezbaterii intitulate "Preşedinţia română a Consiliului UE. Cât suntem de pregătiţi?", organizată de deputatul european Siegfried Mureşan şi Revista 22.

El a adăugat că România poate să influenţeze ceea ce se întâmplă la nivel european în funcţie de forţa pe care o are. "Nu prea ne-am asumat noi un rol central. Sigur, acum, nici nu trebuie să exagerăm, România poate să influenţeze ce se întâmplă la nivel european în funcţie de ce poate să pună pe masă, de forţa pe care o are. (...) De data asta, vom fi obligaţi cumva, vom fi puşi în postura să ne asumăm şi rolul de producător de idei, de politici europene, deci, să trecem (...) la postura de proactivitate. (...) Este o oportunitate acest lucru, pentru că, chiar dacă agenda europeană de care ne vom ocupa noi în perioada respectivă vine cumva din urmă, foarte puţine lucruri o să le putem aduce noi, ca atare, ca idei noi, ca propuneri legislative noi, pentru că nu e rolul Consiliului, dar viziunea pe care o avem poate să influenţeze foarte mult. Ce anume? Compromisul care va fi adoptat de Consiliu şi de Consiliu şi Parlament, atunci când se adoptă acte normative. Aici e rolul cheie al Preşedinţiei din punctul meu de vedere", a susţinut Dacian Cioloş, conform Agerpres.

Fostul premier a adăugat că unele acte normative la nivel european asupra cărora România va avea influenţă de la nivelul Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru 2019 au început să fie dezbătute la nivelul PE, CE şi în Consiliu încă de pe acum. "Asta presupune ca, dincolo de agenda aceasta de formă, prin care Guvernul pregăteşte logistic, administrativ Preşedinţia, din punctul meu de vedere e esenţial să existe în cadrul Guvernului o structură care să urmărească toată această agendă europeană, aceste acte normative şi România să înceapă să-şi exprime punctele de vedere, să le pună în dezbatere", a spus Cioloş.

El a reamintit că în 2016, când se afla la guvernare, s-a considerat ca această structură de monitorizare să fie pe lângă prim-ministru, pentru "a avea greutate în raport cu toate ministerele, atunci când vorbim de fond, nu de partea de organizare". Cioloş a subliniat, totodată, că modul în care România va conta în procesul decizional european la momentul deţinerii Preşedinţiei va depinde şi de "situaţia politică şi de credibilitatea Guvernului şi a membrilor Guvernului, la momentul respectiv". "A Guvernului în ansamblu, la nivel politic, şi de credibilitatea şi de notorietatea miniştrilor care vor prezida Consiliul, pentru că o anumită legitimitate ţi-o dă poziţia respectivă - eşti preşedintele Consiliului, dar ea, de obicei, e important să fie completată şi o cu legitimitate care vine din istoria ta ca persoană care eşti pusă acolo, din modul în care cunoşti lucrurile şi capacitatea de a negocia, de a fi ascultat de către ceilalţi. Şi chiar şi percepţia celorlalte state membre când cauţi compromisuri pozitive pentru actele normative finale şi aici e foarte importantă credibilitatea pe care o ai ca şi Guvern pentru ca celelalte state membre, în general statele membre mai influente, să te asculte", a punctat fostul prim-ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.