Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afacerişti de top, pe listele PNL la Parlament. Garanţiile cerute şi rolul lui Cioloş în ecuaţie

Afaceriştii mult   invocaţi de conducerea PNL ca posibili candidaţi pe listele la parlamentare nu se grăbesc  să facă pasul mult dorit. Înafara unor  oameni de afaceri locali ce  şi+au dat  consimţământul,  ceielalţi, care învârt sute de miliaone de  euro  pe an, vor  garanâii grele din partea liberalilor.

Vezi și: Dacian Cioloș DĂ ASIGURĂRI: 'Nu voi candida la alegeri și nici nu voi intra în vreun partid'

Deocamdată, PNL este departe  de a  achiziţiona businessmanii  doriţi, capabili să susţină efortul de campania al pratidului în locul unor  locuri eligibile pe listă.  Înafară de omul de afaceri Dumitru Bălan, patronul societății Microbuzul,  impus pe listele PNL Botoşani şi de  Dumitru Mihalescul,  patronul companiei Marelvi, care  conduce clasamentul firmelor din România  distribuitoare de produse electronice  şi electrocasnice şi apropiat  al  liderului PNL Suceava, Gheorghe Flutur,  nici un alt  afacerist  mai răsărit nu a  făcut pasul spre PNL.

În Vrancea,   actualul deputat Nini Săpunaru a  fost trecut  pe linie moartă de Teodor Atanasiu, special  trimis în acest scop de  către  conducerea de la Bucureşti  pentru a face loc,  drept  cap de listă la Cameră,  omului de afaceri Ion Ştefan, fost candidat  la Primăria Focşaniului,  ne-au precizat surse  din conducerea PNL.

Vezi și: Klaus Iohannis, întâlnire cu Procurorul General: Cine a greșit va plăti / VIDEO

Alţi afacerişti, precum  Dan Vâlceanu,  actulul  lider al PNL  Gorj, sunt membrii  vechi de partid. Afacerile în sectorul minier sunt o tradiţie în familia lui Dan Vîlceanu, firmele la care preşedintele PNL Gorj este acţionar sau cea pe care o deţine mama sa, Elisabeta Vîlceanu, derulând cu unităţile miniere contracte ce însumează 26 de milioane de euro în doar opt ani, 2007 -2015.

În schimb,  alte nume  grele  din domeniul afacerilor  au propriile lor rezerve.   Curtat de  conducerea centrală care l-ar face   cap de listă pentru Senat  din partea PNL Girurgiu,   afaceristul  Cristian Olaru nu se  grăbeşte, susţin surse  din conducerea centrală. Cristian Olaru nu este giurgiuvean, dar este membru PNL Giurgiu şi este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România. El deţine grupul de firme Romspedition, cu activităţi în zona construcţiilor şi serviciilor auto, fiind şi proprietarul celui mai mare service de vopsitorie şi tinichigerie din ţară, este vorba de Auto One Racing Service.

Patronul Eurolines, cea mai mare firmă de transport şi de turism din ţară, Dragoş Anastasiu este  şi el curtat asiduu de către liderii liberali încă de la începutul acestei veri, ne-au declarat sursele citate.  Liberalii l-ar dori pe listele PNL Bucureşti la Senat, susţin sursele citate.  Conducând  o afacere de succes, cu o cifră de afaceri estimată pentru acest an de 100 milioane de euro şi  cu o avere estimată de 20 de milioane, Anastasiu nu şi-a ascuns niciodată simpatiile politice de dreapta, dar ezită să facă pasul în politică, de aici negocierile care trenează cu PNL.

Conform  surselor citate, cei  doi nu şi-au dat încă acceptul pentru o candidatură,  până nu  primesc   garanţii  din partea PNL de continuitate a  actualului  guvern Cioloş şi după alegerile din 11  decembrie.    În  ochii acestora, numai  rămânerea lui Dacian Cioloş ca premier le  poate  garanta liniştea  mult dorită şi  noi perspective de afaceri.  Astfel, greii pe care  PNL  caută să-i coopteze  pe liste  sunt interesaţi să nu deconteze  o eventuală campanie de  represalii  din partea PSD,  dacă  liberalii pierd  alegerile şi  nu ajung la guvernare.  Afacerile  de  sute de milioane de  euro derulate de-a lungul anilor pot  deveni   vulnerabile şi potenţial periculoase pentru  cei care le-au instrumentat în faţa unor  controale detaliate, dacă social-democraţii vor  fi cei care vor  veni la guvernare, ne-au explicat sursele citate, rezervele celor în  cauză.

Tocmai  din această cauză, PNL  face  tot posibilul   să aibă un start bun  imediat după parlamentare pentru crearea unei noi majorităţi. Apropierea de USR-ul lui Nicuşor Dan,  încurajarea  disensiunilor din ALDE dar, mai ales,  perspectiva  unui Dacian Cioloş care să-şi asume  orientarea politică către PNL, toate servesc  acestui scop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.