Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloş, previziuni pentru România: 'Are şansa istorică de a fi unul dintre 'statele re-fondatoare' ale UE'

mediafax
ciolos

În contextul propunerii preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeană (UE) imediat după Brexit să aibă loc la Sibiu, sub preşedinţia română a Consiliului UE, fostul premier Dacian Cioloş susţine că România are, astfel, şansa istorică de a fi unul dintre "statele re-fondatoare" ale UE.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, trimis în judecată de DNA

"Din motive istorice pe care le ştim, România nu a fost parte a proiectului european iniţial, iar acest lucru, alături de altele, ne-a făcut să intrăm în UE cu anumite complexe pe care le mai vedem manifestându-se pe ici-colo şi astăzi. Ţara noastră are însă acum şansa istorică de a fi unul dintre 'statele re-fondatoare' ale UE. În discursul de astăzi din Parlamentul European, Preşedintele Comisiei Europene propune ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeană imediat după Brexit, pe 30 martie 2019, să aibă loc la Sibiu, sub preşedinţia română a Consiliului UE", a postat Cioloş, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, trimis în judecată de DNA

Fostul premier susţine că momentul reprezintă "o oportunitate imensă" pentru România. 

"Suntem chemaţi astfel să dăm tonul, prin acest summit, procesului de redefinire a viitoarei Uniuni Europene. Este o oportunitate imensă pentru ţara noastră şi, în acelaşi timp, un mesaj de responsabilitate. După jumătate de veac de comunism, după o tranziţie incompletă, suntem chemaţi să ne depăşim complexul de periferie şi să ne asumăm fără echivoc viitorul UE, să punem cărămizi la construcţia acestuia, nu să dăm cu pietre de pe margine. Aceasta este adevărata miză: România noastră, dar în acelaşi timp europeană. Nu salvarea corupţilor, nu ultimele zbateri ale unei părţi a clasei politice eşuate în mocirla tranziţiei trebuie să ne preocupe", a postat Cioloş. 

Declaraţia fostului premier vine în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în oraşul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, PRIMELE declaraţii după mai bine de 3 ore de audieri la DNA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.