Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloş, pus la colţ de PNL: 'Astăzi nu eraţi prim-ministru...'

dacian ciolos guvern

Dacian Cioloş a stârnit revolta în PNL, după ce i-a refuzat pe liberali în problema alegerii primarilor în două tururi. Premierul a invocat lipsa de legitimitate politică pentru modificarea unei legi electorale prin ordonanţă. Liberalii au primit un nesperat autor de la preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care a lăsat să se înţeleagă că o modificare a legii cu doar cinci luni înainte de alegeri nu ar fi neconstituţională.

În acest context, prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu îi adresează o scrisoare deschisă lui Dacian Cioloş, în care nu ezită să-l critice dur. Săftoiu îi aminteşte inclusiv faptul că, dacă la alegerile prezidenţiale nu erau două tururi, Ponta ar fi fost preşedinte, iar Cioloş nu ar mai fi ajuns premier. Adriana Săftoiu este şefa comunicării PNL, poziţie care dă o şi mai mare greutate scrisorii deschide.

Vezi şi: PNL, incantat ca Zegrean le-a dat dreptate. Legea electorala poate fi schimbata cum vor ei

"Aveţi dreptate să fiţi supărat pe PNL. A greşit când a acceptat compromisul cu PSD, doar ca să treacă votul prin corespondenţă şi legea finanţării partidelor. Acum, însă, sunteţi singurul care puteţi repara greşeala politică, foarte repede şi foarte simplu. Mai mult, aţi fi consecvent cu dumneavoastră, tehnocratul, care, de altfel, aţi gândit corect atunci când, în prima formă a programului de guvernare, aţi inclus amendarea de urgenţă a legislaţiei electorale, cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari.  Ulterior, aţi acţionat însă ca un veritabil politician şi aţi renunţat la această propunere onestă, europeană, democratică. Odată, când o să aveţi timp, probabil ne veţi spune motivul, dar sigur la bază trebuie să fi fost un compormis, la fel ca acela al PNL.

A trebuit să cedaţi ca să primiţi votul de învestitură. N-ar fi asta problema, se întâmplă în politică, toţi fac compromisuri. Ideea este să nu mergeţi prea departe cu aceste compromisuri, fiindcă riscaţi să vă afectaţi grav imaginea de tehnocrat.  Am certitudinea că sunteţi vocea cea mai autorizată să apăraţi cetăţeanul român de greşelile politicului. Şi tocmai eraţi gata să o faceţi. Înţeleg, aţi fost nevoit să restrângeţi, în programul de guvernare votat în Parlament, bunele intenţii la “democraţie şi reprezentativitate”. Doar că legea are o hibă: nu respectă nici principiul reprezentativităţii şi nici al legitimităţii. Chiar cred că e neconstituţională, dar până ne lămurim cu asta, sigur nu e conformă cu propriul dumneavoastră program de guvernare", scrie Adriana Săftoiu, în scrisoare publicată pe adevarul.ro.

Vezi şi: Surpriza vine de la CCR: Ce spune Zegrean de alegerile locale în două tururi

"Eu vă cred că vreţi să fiţi independent politic, dar unii încep să se îndoiască şi spun că tocmai de aceea refuzaţi să reparaţi o eroare gravă electorală. Şi aveţi tot dreptul să o faceţi, când politicul ia decizii care restrâng drepturile cetăţenilor, inclusiv pe cele electorale. Acum, că şi Curtea Constituţională v-a explicat că puteţi interveni, eu zic să fiţi un veritabil tehnocrat.  E de înţeles că vin partidele mari şi vă spun că, dacă nu staţi cuminte pe înaltul fotoliu, vă iau fotoliul, deci nu trenuie să vă atingeţi de legea care le bagă alegerile în buzunar. Dar nu se poate să vă lăsaţi intimidat, doar pentru că vă agită moţiuni sau cine ştie ce alte machiavelisme.

Cred că dumneavoastră trebuie să faceţi ce e bine pentru cetăţean, să faceţi treburile să fie constituţionale şi apoi vedem dacă dracul e atât de negru cum pare. Ar fi mare păcat să nu reparaţi o greşeală politică! Şi nu faceţi ca PNL - vedeţi cât trage de pe urma unui compromis. Dacă era vot într-un singur tur la prezidenţiale, astăzi nu eraţi prim-ministru, pentru că Victor Ponta ar fi avut alte opţiuni", mai scrie Săftoiu.

Vezi şi: Lovitura dura de la Ciolos pentru PNL: Nu e democratic

Adriana Săftoiu vehiculează inclusiv suspiciunile că Dacian Cioloş ar fi prudent pentru că i s-ar fi promis că va rămâne premier şi după alegeri, într-un guvern de uniune naţională. "Politica murdăreşte şi vă înţeleg reţinerea, dar să ştiţi că şi jocurile de culise pătează. Dar, până vă decideţi dacă vreţi să fiţi tehnocrat în guverne politice, mai bine corectaţi legea pentru cetăţeni şi sunt sigură că veţi face istorie şi veţi fi apreciat pentru curajul de a îndrepta greşelile politicului", mai scrie Adriana Săftoiu.

Vezi şi: Primul blocaj Cioloș-PNL. Gorghiu contrazice premierul / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.