Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloş, pus la foc mic de USR şi PNL. Rolul fostului premier în strategiile post-Congres

mediafax
ciolos

A  zis  pas  negocierilor cu USR  şi a fost refuzat  să vină pe cai  mari în PNL, în plină  competiţie internă pentru şefia acestui partid. Cu o asociaţie  înscrisă  deja la tribunal,  fostului premier Dacian Cioloş nu i-a  rămas decât  alternativa  înfiinţării  propriului partid, al cărui succes  poate   fi însă  o  misiune  imposibilă pe o piaţă deja  saturată de partide de dreapta şi cu  români fără apetit  pentru politică. Tocmai pe acest eventual  isucces mizează şi atât  cei din USR, cât mai ales din PNL. Ambele  partide îşi doresc  legitimitatea cu care  vine  numele lui Cioloş, dar în propriile  condiţii, şi numai după ce luptele pentru putere din interior  vor  fi tranşate la Congres, fără ingerinţa şi contribuţia, voluntară sau nu, a fostului premier

După  ce a testat apele  în cele două partide şi a văzut tensiunile provocate de scenariul  candidaturii sale  la şefia acestor  partide, Cioloş a ales să facă un pas în spate, pentru a nu provoca disensiuni şi mai mari.  Surse liberale  susţin că acum  fostul premier caută liberali şi  userişti capabili să-l ajute  la crearea şi organizarea de structuri de partid  în teritoriu, nuclee de  organizaţii. Conform  surselor citate, printre cei  cărora le-a cerut  ajutorul s-au numărat  şi foştii  secretari generali ai PNL, Ilie  Bolojan şi Dan  Motreanu, dar aceştia  ar  fi declinat oferta.

De cealaltă parte,  Cioloş mizează pe sprijinul tacit al  foştilor  săi colaboratori,  ajunşi parlamentari USR, şi pe  susţinerea de care  se bucură în interiorul acestui partid, mai ales în rândurile filialelor  din teritoriu. De altfel, liderii  USR  din  ţară  au fost  cei  care i-au impus  lui Nicuşor Dan să mai aibă o nouă rundă de  negocieri  cu fostul premier, întâlnire  anulată de Cioloş, de vreme ce pentru actualul lider USR  el este  considerat  o ameninţare, iar discuţia puţin probabil să mai schimbe ceva din ultimele  evoluţii dintre cele două părţi.

Interesele  actuale  şi ecuaţia de putere  care se  prefigurează în USR şi PNL explică de ce  scenariul  cooptării lui Cioloş s-a împotmolit.  Conducerile  ambelor  partide  au mimat deschiderea, USR  chiar mai mult decât liberalii  care s-au împărţit la scenă deschisă între admiratori şi critici la adresa prestaţiei  fostului premier în campania pentru ultimele  alegeri parlamentare.  Atât  Nicuşor Dan, care  va candida la şefia  USR la Congres, dar şi vechii liberali,  care susţin tandemul  Cristian Buşoi - Dan Motreanu,  nu  au  nevoie  în această perioadă de un  potenţial  rival în partid  care să le  încurce planurile de accedere la şefia propriilor partide  la Congres.

Cu toate acestea, notorietatea lui Cioloş este încă considerată un atuu în ambele  formaţiuni politice,  ce  poate  fi  folosit după  alegerile interne pentru a  ajuta la creşterea USR şi PNL.  De aceea, conducerile  ambelor partide nu au  abandonat planul  cooptării lui Cioloş, dar numai în propriile  condiţii.  Toţi îl  consideră un fel de plasă de siguranţă, cu potenţial ce  poate  fi folosit pe viitor. De altfel, atât  actuala  conducere a USR, cât şi  diverşii candidaţi la şefia PNL au păstrat mâna  întinsă către  fostul premier.

Liberalii în special, ştiu că potenţialul lor de creştere este unul limitat. Mai mult, o bună parte  din liberalii cu funcţii cred ca  trendul descendent  al partidului  în opţiunile electoratului va continua şi după Congres, iar  imaginea şi cota de încredere de care  se  bucură  fostul premier nu pot  fi de  neglijat, ca soluţii pentru stoparea acestei evoluţii.

"E decizia domnului Cioloș dacă se înscrie sau nu în PNL. În ceea ce mă privește, am spus public că e binevenit, că locul lui e în PNL că, de fapt, de-a lungul timpului, PNL l-a sprijinit pe Dacian Cioloș chiar dacă nu a fost membru PNL cu acte în regulă. (...) M-aș fi bucurat foarte mult dacă s-ar fi înscris în PNL înainte de alegerile parlamentare (...) și dacă ar fi candidat ca și premier ca membru al PNL și ca reprezentant în comunicarea publică al PNL",  a declarat, recent,  liberalul Ludovic Orban.

În paralel,  un alt candidat  potenţial, actual secretar general interimar al PNL, Cristian Bușoi, a susţinut  că nu vede nicio problemă ca unii liberali să se alăture platformei "România 100" înființată de fostul premier Dacian Cioloş, atâta timp cât este vorba de o organizaţie nonguvernamentală. Mai mult,  el a susţinut că uşile PNL pot fi oricând deschise pentru un om de valoarea lui Dacian Cioloş, deşi  "în următoarele luni, poate chiar în următorul an, este foarte puţin probabil alăturarea domnului Cioloş de PNL".

"Cred că există şi acum şi mai târziu premise de bună comunicare şi colaborare. Cred că poate fi un moment, oricare va fi acela, în care domnul Cioloş să poată să se alăture în mod formal PNL", a mai susţinut Buşoi.

Deocamdată, toţi aşteaptă ca Cioloş să conştientizeze inulitatea demersului său  de creare a unui nou partid. " Fără structuri bine făcute  sau moştenite de la un alt partid, pornirea de la capăt cu un partid nou e misiune imposibilă în ziua de azi. Când  o să realizeze asta, va  fi  numai  bun de cules şi de adus în partid, ca mărul prea copt", susţin surse din conducerea PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.