Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cipru: Pentru Atena nu există o soluţie fără sfârşitul ocupaţiei turceşti

cipru

O soluţie "justă" la problema Ciprului presupune sfârşitul "ocupaţiei" asupra părţii de nord a insulei de către armata turcă, a reafirmat vineri şeful diplomaţiei elene Nikos Kotzias, după ce Turcia a reiterat că refuză o astfel de retragere, relatează AFP. Ministrul grec, ale cărui declaraţii au fost publicate într-un comunicat al ministerului său, s-a exprimat în faţa presei elene la Geneva, la sfârşitul negocierilor pentru a încerca reunificarea insulei. "O soluţie justă la problema cipriotă înseamnă în primul rând să se pună capăt cauzelor care au provocat-o, adică ocupaţia, prezenţa trupelor de ocupaţie şi existenţa unui sistem de garanţii care a fost încălcat", a insistat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reafirmat anterior că "nu se pune problema" pentru Ankara a retragerii complete a trupelor turceşti din Cipru. "Poziţia noastră rămâne (...) reglementarea retragerii armatei turceşti", a reiterat la rândul său la sfârşitul discuţiilor de la Geneva preşedinte cipriot Nicos Anastasiades, referindu-se la cei circa 30.000 de soldaţi staţionaţi în partea nord a insulei din 1974. Încheiată vineri fără o soluţionare, conferinţa de la Geneva a reunit în jurul părţilor cipriote greacă şi turcă puterile "garante" ale insulei de la declararea independenţei ei - Grecia, Turcia şi Marea Britanie, fostă putere colonială.

Scopul a fost să se discute despre securitatea unei insule reunificate, membră a Uniunii Europene. Atena a amintit înainte de deschiderea reuniunii că se opune oricărui drept de intervenţie unilaterală pentru o terţă ţară şi a cerut un cadru pentru retragerea treptată a trupelor turceşti. Aceste negocieri ar trebui să continue la un nivel tehnic, înaintea unei noi reuniuni ministeriale, în caz de progrese, a subliniat ministrul grec, conform Agerpres. Printre opţiunile posibile de soluţionare, Kotzias a invocat de mai multe ori modelul acordului încheiat în 1990 pentru reunificarea Germaniei şi organizării plecării trupelor sovietice din partea de Est a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.