Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circa 1.500 de hectare de vegetaţie, distruse de un incendiu în Deltă

alerta

Circa 1.500 de hectare de vegetaţie au ars, marţi după-amiază, într-un incendiu provocat de o persoană necunoscută în apropiere de Gorgova, comuna Maliuc, în Delta Dunării, a declarat pentru Agerpres primarul comunei, Aurelian Sevastian. "Au ars circa 1.500 de hectare de vegetaţie în sudul localităţii Gorgova. Nu poţi cuprinde cu ochii cât a ars. Focul a ajuns în apropierea a trei case de vacanţă care nu sunt situate în perimetrul îndiguit al localităţii, dar am reuşit să ţinem flăcările la o distanţă de circa 50 de metri de acestea', a afirmat primarul Sevastian.

Pentru stingerea incendiului, au intervenit cei cinci tulceni din cadrul Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei, primarul comunei, cărora li s-a alăturat Pichetul din Crişan al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta care numără şase persoane. "Vântul a bătut foarte puternic şi din cauza aceasta durează atât de mult stingerea incendiului. Acum, s-a mai domolit şi cred că până la căderea nopţii încheiem intervenţia', a mai spus primarul comunei Maliuc.

În opinia lui Sevastian, sinistrul a fost provocat fie de vânătorii care căutau mistreţi în zonă, fie de localnici care încercau să-şi adune vitele crescute în stare de libertate. "Culmea este că şi azi noapte (în noaptea de luni spre marţi, n.red.) am avut un incendiu provocat în aceleaşi condiţii în apropiere de Maliuc. Noaptea toţi localnicii au închis geamurile, pentru că nu puteau respira din cauza fumului', a menţionat primarul Sevastian.

El nu a putut preciza dacă incendiul a afectat şi păsări, dar a precizat că este puţin probabil în condiţiile în care ele nu cuibăresc în această perioadă. Sinistrul înregistrat marţi după-amiază pe raza comunei Maliuc este cel mai grav din acest an având în vedere suprafaţa afectată. Incendierea suprafeţelor stuficole este o practică recomandată de unii specialişti pentru regenerarea mai bună a vegetaţiei, dar de cele mai multe ori este pusă în practică de unii localnici fără acordul autorităţilor.

Cu o suprafaţă totală de 4.455 de kilometri pătraţi, din care 84% se regăseşte pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei, Delta Dunării este considerată una dintre cele mai importante zone din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea. Rezervaţia este renumită pentru fauna ornitologică, printre cele 331 de specii de păsări de aici aflându-se şi cea mai mare parte a populaţiei europene de pelican comun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.