Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circa 25.000 de migranţi se află în centre de detenţie sau în mâinile traficanţilor la Sabratha (UNHCR)

libia

Aproximativ 25.000 de refugiaţi şi migranţi se află în centre de detenţie ori sunt prizonieri ai traficanţilor la Sabratha, oraş din vestul Libiei devenit placa turnantă a plecării migranţilor spre Europa, a indicat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite AFP. Potrivit agenţiei ONU, autorităţile libiene ţin în detenţie mai mult de 14.500 de migranţi şi refugiaţi care s-au aflat anterior în mâinile traficanţilor în Sabratha şi în împrejurimile oraşului.

Migranţii au fost găsiţi în ferme, case şi depozite după ce o forţă de securitate loială guvernului libian de unitate naţională a alungat o miliţie rivală, la începutul lunii octombrie. Ei sunt în curs de a fi transferaţi în centre de detenţie unde organizaţiile umanitare le pot acorda asistenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Andrej Mahecic, la Geneva.

Alte circa 6.000 de persoane se află în mâinile traficanţilor, potrivit estimărilor autorităţilor, a menţionat purtătorul de cuvânt. După căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, Sabratha a devenit principalul punct de plecare pentru migraţia ilegală, traficanţii profitând de vidul de securitate şi de o impunitate totală. Angajaţii UNHCR care au venit în contact cu aceşti migranţi au descris 'suferinţe şi abuzuri de o amploare şocantă' comise de traficanţi, printre victime aflându-se şi femei însărcinate şi nou-născuţi, a adăugat Mahecic. Sute de oameni au fost găsiţi fără haine, încălţăminte, iar alte sute au povestit că nu mâncaseră de mai multe zile, a mai spus purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU.

El s-a mai referit la 'numărul îngrijorător de copii neînsoţiţi şi separaţi, mulţi dintre ei cu vârste mai mici de 6 ani', care şi-au pierdut părinţii în timpul călătoriei spre Libia sau în recentele lupte de la Sabratha, anunţă Agerpres. Purtătorul de cuvânt a reiterat apelul UNHCR la acţiune urgentă la nivel internaţional pentru a se răspunde crizei din Libia, precum în favoarea primirii unui număr mai mare de refugiaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.